Akryylivärit ovat vesiohenteisia taiteilijavärejä, joiden sideaineena toimii akryylihartsi. Tässä kirjoituksessa kerromme sinulle pääpiirteitä akryyliväreien historiasta sekä akryylivärien ominaisuuksista.
Akryylivärien historia
Akryyliväreillä on lyhyt historia verrattuna muihin taidemaaleihin, kuten öljyväreihin ja akvarelleihin. Aikoinaan akryylivärit tulivat markkinoille talomaalina, mutta akryylivärien monipuolisuus saavutti pian taidemaalareiden huomion.
Akryyliväreissä käytettävä emulsio kehitettiin 1950-luvulla, jonka jälkeen akryylivärit alkoivat nostamaan päätään taidemaalareiden piireissä. Eritysesti akryylivärien lyhyt kuivumisaika, sai osakseen suurta huomiota. Nopea kuivumisaika teki kerroksellisesta maalaamisesta huomattavasti nopeampaa, eikä taiteilijan tarvinnut huolehtia öljyväreille tyypillisestä maalausjärjestyksestä. Hyvin ohennettuina akryylivärit antoivat taiteilijalle mahdollisuuden maalata akvarellien tavoin pehmeän kevyesti, mutta samalla niillä pystyi maalaamaan runsaalla maalimäärällä öljyvärien tavoin, tuoden maalaukseen kerroksellisuutta ja peittävyyttä.
Akryylivärien ominaisuudet
Monet taiteilijat uskovat, että akryyliväreillä voi tehdä mitä tahansa ja öljyväreillä voidaan tehdä se kaikki paremmin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että akryylivärit ja öljyvärit sulkisivat toisiaan pois, päinvastoin akryylivärit ovat monipuolinen vaihtoehto öljyvärien rinnalle.
Akryylivärit kuuluvat taiteilijaväreihin samoilla tavoin kuin öljyvärit. Akryylivärien ja öljyvärien ominaisuudet ovat kuitenkin täysin erilaiset, eikä niitä tulee kategorioida samoin. Akryylivärit ovat vesiohenteisia ja niiden sideaineena toimii akryylihartsi, kun taas öljyvärit ovat öljypohjaisia ja niiden sideaineena toimii öljy. Sideaineen lisäksi akryylivärit sisältävät pigmenttiä. Mitä voimakkaampi pigmenttipitoisuus akryylivärillä on, sitä voimakkaampi on myös akryylivärillä tuotettu maalaussävy.
Akryyliväreissä olevan emulsion takia akryylivärit muodostavat kuivuttuaan joustavan sekä kestävän kalvon maalipinnalle. Tämän ansioista akryylivärit eivät kellastu, eikä maalipinnasta tule hauras. Akryylivärit ovat vesiohenteisia, jonka takia niitä voidaan ohentaa pelkällä vedellä. Tässä on hyvä muistaa, ettei akryylivärien reilun puoleinen ohentaminen pelkällä vedellä ole suositeltavaa. Joissain maalaustekniikoissa, kuten pesutekniikassa, akryylivärejä ohennetaan poikkeuksellisen voimakkaasti. Akryylivärien ohentaminen pelkän veden voimin johtaa herkästi siihen, että ohennetun akryyliväriseoksen sideainetasapaino kärsii ja maalauspinnasta tulee hauras ja kestämätön. Akryyliväreille on kehitetty reilua ohentamista varten erillinen maalausneste. Erillisen maalausnesteen käyttöä ei kuitenkaan tarvita, jos ohentaminen ei ole poikkeuksellisen voimakasta.
Toisin kuin öljyvärit ovat akryylivärit märkänä vesiliukoisia, joten niiden ohentaminenkin onnistuu tavallisessa maalauksessa pelkällä vedellä, eikä akryylivärien käytössä tarvitse kärsiä voimakkaiden liuotinaineiden hajusta. Kuivuttuaan akryyliväri ei kuitenkaan enää liukene veteen, joten kuivuneet maalitarhat eivät lähde enää esim. vaatteista pois.
Lisäksi akryylivärit kuivuvat nopeasti, joka on osaltaan onni, mutta joissain tapauksissa myös vitsaus. Nopean kuivumisen ansiosta akryyliväreillä voidaan maalata yhden maalauskerran aikana useita värikerroksia, eikä väriä tarvitse säästellä. Joissain tapauksissa akryylivärien nopea kuivuminen voi olla myös maalausta haittaava tekijä. Tähän on kuitenkin kehitetty akryylivärien kuivumista hidastava apuaine.
Yksi suurimmista syistä ihastua akryyliväreihin on niiden soveltuvuus useille (lähes kaikille) pinnoille sellaisenaan. Maalauspinnat, joille akryyliväritkin vaativat pohjatyön ovat öljy- ja vahapinnat. Ilman kunnollista pohjatyötä eivät akryylivärit kiinnity näille maalauspinnoille. Tämä on hyvä ottaa huomioon, jos maalaat akryyliväreillä kankaalle. Maalauskankaat ovat vahamaisia, jonka vuoksi maalauskangas tulee pohjustaa asiaan kuuluvalla apuaineella, joista käytetyin on vesiohenteinen Gesso. Maalauskankaita on saatavilla myös valmiiksi pohjustettuna, mikä tekee akryylimaalauksesta vieläkin helpompaa.
Tutustu verkkokaupamme akryyliväreihin. Valikoimassa muun muassa suositut Winsor & Newton akryylivärit.