Vernissan käyttö akryylimaalauksessa

Vernissan käyttö akryylimaauksessa

Vernissa on aine, jota käytetään valmiin akryylimaalauksen suojaamiseen. Vernissa suojaa valmista akryylimaalausta ulkoisilta ärsykkeiltä kuten lialta, pölyltä ja UV-säteilyltä. Vernissa myös kirkastaa sekä syventää valmiin akryylimaaluksen värejä. Vernissaa on saatavilla suihkutettavana sprayna sekä siveltävänä, joka levitetään asiaankuuluvalla siveltimellä.

Milloin vernissaus tehdään?

Vernissaus tehdään valmiille ja täysin kuivuneelle akryylimaalaukselle. Märkää akryylimaalausta ei vernissata. Mikäli akryylimaalaus ei ole täysin kuivunut ja vernissaus tehdään liian aikaisin ei maalaus pääse kuivumaan ja näin ollen maalaus turmeltuu.

Mitä vernissa tekee akryylimaalaukselle?

Vernissa tekee valmiille maalauspinnalle kestävän suojakalvon, joka suojaa maalausta ulkoisilta ärsykkeiltä kuten pölyltä, lialta ja UV-säteilyltä. Vernissa myös kirkastaa ja syventää valmiin akryylimaalauksen värejä. Mikäli suojakalvo muodostuu märälle tai kostealle pinnalle, ei maalauspinta kuivu ja näin maalauspinta vaurioituu.

Vernissoja on saatavilla kiiltävä- ja mattapintaisina.

Pitääkö akryylimaalaus vernissata?

Vernissan käyttö ei ole välttämätön, mutta se toimii hyvänä viimeistelijänä valmiille akryylimaalaukselle.

Tarvikkeet akryylimaalaukseen

Akryylimaalauksen tuotevalikoimastamme löydät muun muassa siveltimet, akryylivärilajitelmat, maalauspohjat ja väripaletit tunnetuilta merkeiltä. Tutustu alta akryylimaalauksen tarvikkeisiin.

Milloin akryylimaalaus on kuiva?

Tähän kysymykseen ei ole olemassa yhtä ja oikeaa aikamääritettä. Akryylimaalauksen kuivumiseen vaikuttaa maalikerrosten määrä sekä maalinpaksuus. Voimakkaasti ohennettu akryyliväri kuivuu luonnollisesti nopeammin kuin täysin ohentamaton akryyliväri.
Vaikka akryylivärit kuivuvat nopeasti, kannattaa valmiin akryylimaalauksen antaa kuivua (maalauskerrosten ja värinkoostumuksesta riippuen) esim. 1 – 2 kk ajan ennen vernissausta. Valmiin akryylimaalauksen kuivumisajan kanssa ei kannata hosua! Liian varhain tehty vernissaus turmelee valmiin akryylimaalauksen, jota et varmasti halua tapahtuvan.

Vernissan käyttö

Vernissaa on saatavilla siveltävänä ja sprayna. Vernissaus kannattaa tehdä valoisassa paikassa ja vernissa tulisi levittää valmiiseen akryylimaalaukseen tasaisesti.

Siveltävää vernissaa (kiiltävä- tai mattapintaisena) levitetään asianmukaisella siveltimellä ohut kerros valmiin ja täysin kuivan maalauksen päälle.

Suihkutettava spray vernissa on kätevä sekä varmasti helpoin vernissaus menetelmä aloittelijalle. Valmiin ja täysin kuivuneen teoksen päälle tehdään vernissa sprayaus. Tämä toimii vähän kuin hiuslakan levitys. Sprayaus tehdään riittävällä välietäisyydellä (katso purkin kyljessä oleva ohje) sekä hyvin ilmavassa tilassa. Sprayauksen jälkeen tulee huolehtia hyvästä lopputuuletuksesta.

Tutustu taiteilijatarvikkeisiin

Tuotteet akryylimaalaukseen