Akryylisivellin

Sivellin akryyliväreille

Akryylisiveltimen valinta

Akryylimaalauksessa käytetään öljyvärimaalauksen tavoin pääasiassa jäykkiä siveltimiä. Akryylivärit ovat koostumukseltaan raskaita, jonka vuoksi akryylisiveltimen pitää jaksaa levittää akryylivärejä tehokkaasti maalauksen aikana. Tämän vuoksi pehmeät luonnonharjas siveltimet eivät ole akryylimaalauksessa paras vaihtoehto. Jäykät harjakset mahdollistavat tarkkojen yksityiskohtien työstämisen.

Synteettiset siveltimet sekä luonnonharjaksista siankarva siveltimet soveltuvat akryylimaalaukseen hyvin.

Akryylivärit kuivuvat hyvin nopeasti, jonka vuoksi siveltimien välipuhdistus on maalauksen aikana ehdottoman tärkeää! Välipuhdistus onnistuu hyvin veden ja kangasrievun avulla. Muista, että akryylivärit ovat tuoreina vesiliukoisia, mutta kuivuttuaan eivät ne enää liukene veteen, joka on siveltimille kohtalokasta.

Akryylimaalauksessa kannattaa tummille ja vaaleille värisävyille varata maalaustuokion ajaksi omat siveltimet. Vaikka siveltimille tehdään maalauksen aikana välipuhdistuksia saattaa siveltimiin jäädä pieniä maalijäämiä, jolloin värit voivat ikävästi sekoittua.

Vinkki!  Akryyliväreille ja öljyväreille soveltuvat pääasiassa aina samat siveltimet. Tämä kannattaa muistaa varsinkin silloin jos löydät öljyväreille ”brändätyn” siveltimen, voit käyttää sitä myös akryylimaalauksessa ja toisin päin.

Tarvikkeet akryylimaalaukseen

Akryylimaalauksen tuotevalikoimastamme löydät muun muassa siveltimet, akryylivärilajitelmat, maalauspohjat ja väripaletit tunnetuilta merkeiltä. Tutustu alta akryylimaalauksen tarvikkeisiin.

Akryylimaalaukseen soveltuvat harjasmateriaalit

Synteettiset siveltimet

Luonnonkarva siveltimet

Aloittelijan kannattaa alkuun hankkia sivellinsetti, joka pitää sisällään noin 3-6 kpl erikokoista ja muotoista akryylimaalaussivellintä. Sivellinsetin hankinta on edullisin ja helpoin tapa tutustua eri sivellintyyppeihin ja niiden kärkiominaisuuksiin rauhassa. Tämän jälkeen sivellinvalikoimaa on helppoa lähteä kasvattamaan yksittäisillä akryylimaalaussiveltimillä. Voit lukea sivellintyypeistä ja siveltimien kärkiominaisuuksista lisää tästä.

Erilaisiin siveltimiin pääset tutustumaan myös tästä.

Akryylimaalaussiveltimien puhdistus

Akryylimaalaus tuokion päätyttyä tulee siveltimet (sekä muut taidetarvikkeet) puhdistaa mahdollisimman nopeasti! Niin kuin edellä kerroimme, ovat akryylivärit tuoreina vesiliukoisia, mutta kuivuttaan eivät akryylivärit enää liukene veteen. Siveltimien loppupuhdistus on yhtä tärkeää kuin maalaustuokion aikana tehdyt välipuhdistukset.

Kun maalaustuokio on kokonaisuudessaan päättynyt pestään akryylimaalaussiveltimet miedolla saippuavedellä. Esim. mäntysuopa tai mäntysaippua soveltuvat akryylimaalaussiveltimien puhdistukseen hyvin. Huolellisen saippuapesun jälkeen siveltimet huuhdellaan vielä huolellisesti lämpimän hanaveden alla.

Vinkki! Markkinoilla on myös saatavilla erilaisia taidesiveltimien puhdistussaippuoita, jotka puhdistavat akryylimaalaussiveltimet tehokkaasti sekä hoitavat siveltimien harjaksia. Näihin saippuoihin kannattaakin tutustua jos hurahdat akryylimaalaukseen toden teolla.

Huolellisen loppupesun ja huuhtelun jälkeen siveltimien harjakset kannattaa vielä esikuivata puhtaaseen kangasriepuun tai vanhaan pyyhkeeseen. Tämän jälkeen siveltimet asetellaan vaakatasossa (pyyhkeen tai kangasrievun päälle) ilmavaan tilaan kuivumaan.

Asettele akryylimaalaussiveltimet omille säilytyspaikoille vasta kun ne ovat täysin kuivuneet. Märkien siveltimien laittaminen suoraan esim. kannelliseen säilytysastiaan turmelee siveltimiä.

Miten minimoida akryylivärien joutumista viemäriin?

Hanki akryylimaalaussiveltimille (sekä muille pesua tarvitseville taidetarvikkeille) erillinen pesuastia (tavallinen pesuvati soveltuu tähän hyvin). Pese akryylimaalaussiveltimet (sekä muut pesua kaipaavat taidetarvikkeet) pesuvadissa lämpimällä saippuavedellä.

Huuhtele akryylimaalaussiveltimet (sekä muut pesemäsi taidetarvikkeet) hanaveden alla -> Tällä menetelmällä minimoit akryylivärien joutumista viemäriin. Akryylivärit ovat vettä painavampaa joten akryylivärit laskeutuvat lopulta pesuvadin pohjalle. Tämän jälkeen voit kaataa maalien päälle jäänen pesuveden turvallisesti viemäriin.

Pesuvadin pohjalle kerääntyneet akryylivärit voit lopuksi kerätä erilliseen astiaan ja viedä ne ongelmajätekierrätykseen sinulle sopivalla hetkellä. Tämä yksinkertainen toimenpide säästää ympäristöä sekä viemäriputkiasi!

Tuotteet akryylimaalaukseen