Akryylimaalaus tarvikkeet

Akryylimaalaus tarvikkeet

Mitä tarvitset aloittaaksesi akryylimaalauksen? Tärkeimmät akryylimaalaus tarvikkeet ovat akryylivärit, akryylisiveltimet, väripaletti, vesikuppi sekä akryylimaalauspohja. Tässä kirjoituksessa kerromme sinulle vielä tarkemmin akryylimaalauksen tarvikkeista, jotka sinun on hyvä huomioida akryylimaalausta aloittaessa.

Akryylimaalaus on helppo ja edullinen taidemaalausmuoto, sillä akryylimaalauksen aloittaminen tai kokeilu ei edellytä suuria eikä kovin hintavia investointeja. Lisäksi akryylivärit ovat helppokäyttöisiä ja akryylimaalaus tarvikkeet ovat helposti hankittavissa.

Akryylivärit onnistuneeseen maalauskokemukseen

Aloittelevan akryylimaalaajan kannattaa hankkia itselleen valmis akryylivärisetti. Akryylivärisetti pitää sisällään käytetyimmät / yleisimmät akryylivärit ja tyypillisesti tällainen akryylivärisetti sisältää 6-10 akryyliväriä. Akryylivärisetteihin on valmiiksi koottuna väriskaala, joiden avulla aloitteleva taiteilija pärjää hyvin sellaisenaan, mutta näistä väreistä on myös helppo lähteä työstämään omia jännittäviä värisekoituksia!

Katso suositut Winsor & Newton akryylivärit verkkokaupastamme.

Akryylisivellin on akryylimaalauksessa tärkeä työväline

Sanotaan, että hyvä sivellin on taiteilijan yksi tärkeimpiä työvälineitä ja tämä toden totta pitää paikkansa. Akryylisiveltimiä on saatavilla runsas kirjo ja aloittelevan akryylimaalaajan saattaakin olla vaikeuksia valita itselleen sopivat siveltimet. Alkuun voikin hankkia valmiin akryylisivellin setin, joka pitää sisällään 4-10 akryylisivellintä.

Esikäsitelty akryylimaalauspohja

Aloittelevan taiteilijan kannattaa valita akryylimaalauspohjaksi valmiiksi esikäsitelty maalauspohja. Akryylimaalauspohjat, jotka ovat valmiiksi esikäsiteltyjä helpottavat taiteilijaa, eikä aloittelevan taiteilijan tarvitse hankkia pohjustustarvikkeita erikseen. Valmiiksi pohjustetut akryylimaalauspohjat ovat kokeneidenkin taiteilijoiden suosimia.

Väripaletti akryylimaalaukseen

Väripaletti on alusta, joka on yleensä valmistettu muovista, puusta tai posliinista. Näiden lisäksi markkinoilla on saatavilla käteviä repäisypaletteja, jotka ovat kertakäyttöisiä. Väripaletin tarkoitus on toimia taiteilijan apuvälineenä värien annostelussa ja sekoittamisessa. Väripaletin asian ajaa aluksi esim. vanha lautanen. Huomioithan, että akryylimaalit kuivuvat varsin nopeasti, joten jos pidät maalauksen aikana taukoa, kannattaa paletille levitetyt värit suojata esim. muovikelmulla.

Tarvikkeet akryylimaalaukseen

Akryylimaalauksen tuotevalikoimastamme löydät muun muassa siveltimet, akryylivärilajitelmat, maalauspohjat ja väripaletit tunnetuilta merkeiltä. Tutustu alta akryylimaalauksen tarvikkeisiin.

Palettiveitsi akryylivärien työstämiseen

Palettiveistä käytetään värien sekoittamiseen ja sovitteluun akryylimaalauksessa. Tämä työväline muistuttaa ulkonäöltään kittiveitsiä. Palettiveitsiä on saatavilla erikokoisina ja erimuotoisina. Lisäksi palettiveitsiä on saatavilla perinteisten metallisten palettiveitsien lisäksi myös muovisina. Jotkut taiteilijat jopa käyttävät palettiveitsiä ensisijaisena maalaustyökalunaan.

Maalaustelineen käyttö akryylimaalauksessa

Maalausteline on teline, johon maalaustyö sijoitetaan maalaustuokion ajaksi. Maalausteline on tärkeä ja hyödyllinen väline, jos otat maalauksen vakavasti ja / tai maalaat isompia teoksia. Taiteilijan maalaustelineen avulla myös maalattavan teoksen hallinta ja sommittelu on helpompaa. Maalaustelineitä on saatavilla kätevänä pöytämallina sekä lattiamallisina. Taiteilijan maalaustelineet ovat yleisesti säädettäviä ja ne mahdollistavat taiteilijalle hyvän ja ergonomisen maalausasennon, jonka ansiosta jaksat maalata pidempiä aikoja. Voit lukea pidemmän kirjoituksemme taiteilijan maalaustelineestä tästä.

Purkki maalausnestettä tai vettä varten

Asianmukaista maalausnestettä käytetään akryylivärien ohentamiseen, mutta akryylivärien ohentamiseen riittää pääsääntöisesti myös pelkkä vesi. Jos kuitenkin tavoittelet poikkeuksellisen reilua ohentamista, tulee ohennukseen käyttää asianmukaista maalausnestettä. Runsaassa ohentamisessa vesi ei yksin riitä pitämään akryyliväriseoksen sideainetasapainoa yllä. Maalausneste tekee valmiista maalauspinnasta kestävän sekä kauniin läpikuultavan. Maalausnesteen käyttö ei myöskään vaikuta akryylimaalien kuivumisaikaan. Muista, että erilliselle maalausnesteelle ei ole tarvetta, jos ohentaminen ei ole poikkeuksellisen voimakasta.

Suihkupullon käyttö akryylimaalauksessa

Tavallisen suihkupullon avulla kostutat tarvittaessa väripaletilla olevia värejä tai vaikka akryylimaalauspohjaa.

Akryylimaalauspohjan pohjustus = gessotus

Mikäli et käytä akryylimaalauspohjana valmiiksi esikäsiteltyä maalauspohjaa ja olet aikeissa maalata rasvaiselle / vahamaiselle pohjalle tai huokoiselle pohjalle on tämä työvaihe tärkeä!

Vaikka akryylivärit soveltuvat oikeastaan kaikille maalauspinnoille sellaisenaan on akryyliväreilläkin oma ”akilleenkantapäänsä”. Maalauspinnat, joille akryyliväritkin vaativat asianmukaisen pohjatyön tekimisen ovat jo edellä mainitut rasvaiset ja vahamaiset maalauspinnat, kuten maalauskankaat sekä huokoiset maalauspohjat, esimerkiksi paperi ja pahvi. Asianmukaisen pohjatyön tekeminen on tärkeää, sillä jos maalauspohja on rasvainen tai vahamainen eivät akryylivärit tartu maalauspohjaan. Huokoisten pintojen esikäsittely taas estää akryylivärien voimakkaan imeytymisen maalauspohjaan. Asianmukainen pohjatyö tehdään gessolla, joka on vesiohenteinen ja helppokäyttöinen, lisäksi se kuivuu nopeasti. Muista, että työvälineet, joita käytät gessottamiseen tulee pestä nopeasti käytön jälkeen, jottei gesso jämähdä niihin.

Hiili ja / tai pehmeä lyijykynä sekä Fiksatiivi

Jotkin taitelijat haluavat tehdä maalaukselle esiluonnostelun, jonka tekemiseen soveltuvat hyvin hiili ja / tai pehmeä lyijykynä. Valmis hiili tai lyijykynä luonnos kannattaa lopuksi kiinnittää fiksatiivilla. Luonnostelun saat tehtyä myös kätevästi hyvin ohennetulla akryylivärillä. Luonnostelu ei ole pakollinen.

Suojavarustus akryylimaalauksen aikana

Maalauksen aikana tulee herkästi sotkua. Ota siis tämä huomioon, kun valitset itsellesi maalausvaatteita ja maalauspaikkaa. Maalauksen aikana olisikin hyvä, että suojaat itsesi esim. essulla ja / tai vaatteilla, joiden tahriutuminen ei haittaa. Myös ”tulilinjalla” oleva maalausympäristö kannattaa suojata maalauksen ajaksi.

Akryylimaalauksen suojaaminen Vernissalla

Valmis ja täysin kuivunut akryylimaalausteos suojataan vernissalla, ennen teoksen kehystämistä ja ripustamista. Vernissa muodostaa teoksen päälle kestävän suojakalvon. Tämän lisäksi se tehostaa myös kauniisti akryylimaalauksen värejä. Vernissa, joko suihkutetaan tai sivellään (leveällä siveltimellä) ohuelti valmiin ja täysin kuivuneen teoksen päälle. Vernissaa on saatavilla kiiltävä- ja mattapohjaisena sekä puolikiiltävänä. Voit lukea kirjoituksemme akryylimaalauksen vernissauksesta tästä.

Säilytyslaatikot ja -astiat akryylimaalaustarvikkeille

Akryylivärit ja taidetarvikkeet kannattaa säilyttää asiaan kuuluvalla tavalla. Akryylivärien ja taidetarvikkeiden säilytysratkaisuna toimii oikeastaan mikä tahansa rasia / purkki / laatikko, kunhan huolehdit, että akryyliväreille ja taidetarvikkeille varattu säilytysratkaisu sisältää ainoastaan näitä tarvikkeita. Taidetarvikkeille myydään myös erilaisia säilytysratkaisuja, jotka saattavat olla järkevä hankinta, mikäli hurahdat akryylimaalauksen maailmaan.

Tuotteet akryylimaalaukseen