Akryylimaalaus tarvikkeet

Akryylimaalaus tarvikkeet

Akryylimaalaus on helppo ja edullinen taidemaalausmuoto, sillä akryylimaalauksen aloittaminen tai kokeilu ei edellytä suuria eikä kovin hintavia investointeja. Lisäksi akryylimaalit ovat helppokäyttöisiä. Aloittelevan akryylimaalaajan kannattaa muistaa, että maalaukseen tulisi varata muutamia muitakin taidetarvikkeita, kuin itse akryylivärit, akryylisiveltimet ja maalausalusta. Listasimme alle taidetarvikkeita, jotka aloittelevan akryylimaalarin kannattaa huomioida. Lue lisää alta akryylimaalauksessa tarvittavista tarvikkeista. Akryylivärien valikoimaan voit tutustua tästä.

Väripaletti akryylimaalaukseen

Väripaletti on alusta, joka on yleensä valmistettu muovista, puusta tai posliinista. Väripaletin tarkoitus on toimia taiteilijan apuvälineenä värien annostelussa ja sekoittamisessa. Väripaletin asian ajaa aluksi esim. vanha lautanen. Huomioithan, että akryylimaalit kuivuvat varsin nopeasti, joten jos pidät maalauksen aikana taukoa, kannattaa paletille levitetyt värit suojata esim. muovikelmulla.

Palettiveitsi akryylivärien työstämiseen

Palettiveistä käytetään värien sekoittamiseen ja sovitteluun akryylimaalauksessa. Tämä työväline muistuttaa ulkonäöltään kittiveitsiä. Palettiveitsiä on saatavilla erikokoisina ja erimuotoisina. Jotkut taiteilijat jopa käyttävät palettiveitsiä ensisijaisena maalaustyökalunaan.

Maalaustelineen käyttö akryylimaalauksessa

Maalausteline on teline, johon maalaustyö sijoitetaan maalaustuokion ajaksi, myös akryylimaalauksessa. Maalausteline on tärkeä ja hyödyllinen väline, jos otat maalauksen vakavasti ja / tai maalaat suuria teoksia. Maalaustelineitä on saatavilla kätevänä pöytämallina sekä lattiamallina. Maalaustelineet ovat usein säädettäviä ja ne mahdollistavat hyvän maalausasennon, jonka johdosta jaksat maalata pidempiä aikoja.

Purkki / astia maalausnestettä varten

Maalausnestettä käytetään akryylimaalien ohentamiseen. Ohentamiseen riittää pääsääntöisesti pelkkä vesi. Jos kuitenkin tavoittelet poikkeuksellisen reilua ohentamista, tulee ohennukseen käyttää asianmukaista maalausnestettä.  Runsaassa ohentamisessa vesi ei yksin riitä pitämään akryyliväriseoksen sideainetasapainoa yllä. Maalausneste tekee valmiista maalauspinnasta kestävän sekä kauniin läpikuultavan. Maalausnesteen käyttö ei myöskään vaikuta akryylimaalien kuivumisaikaan. Muista, että erilliselle maalausnesteelle ei ole tarvetta jos ohentaminen ei ole poikkeuksellisen voimakasta.

Suihkupullon käyttö akryylimaalauksessa

Suihkupullon avulla kostutat tarvittaessa maalauspohjaa tai vaikka paletilla olevia värejä.

Akryylimaalauksen suojaaminen Vernissalla

Valmis teos suojataan vernissalla, ennen teoksen kehystämistä ja ripustamista. Vernissa muodostaa teoksen päälle kestävän suojakalvon. Tämän lisäksi se tehostaa myös kauniisti akryylimaalauksen värejä. Vernissa suihkutetaan tai sivellään (leveällä siveltimellä) ohuelti valmiin ja täysin kuivuneen teoksen päälle. Vernissaa on saatavilla kiiltävä- ja mattapohjaisena sekä puolikiiltävänä.

Maalaustaustan pohjustus

Akryylivärit soveltuvat oikeastaan kaikille maalauspinnoille. Maalauspinnat joille akryyliväritkin vaativat pohjatyön ovat öljy- ja vahapinnat. Ilman kunnollista pohjatyötä eivät akryylivärit kiinnity näille maalauspinnoille. Tämä on hyvä ottaa huomioon jos maalaat akryyliväreillä kankaalle. Maalauskankaat ovat usein vahamaisia, jonka vuoksi maalauskangas tulee pohjustaa asiaan kuuluvalla apuaine Gessolla. Gesso on vesiohenteinen ja helppokäyttöinen. Lisäksi se kuivuu nopeasti. Maalauskankaita myydään myös valmiiksi pohjustettuna, jolloin Gessottamisesta ei tarvitse huolehtia.

Hiili ja / tai pehmeä lyijykynä sekä Fiksatiivi

Jotkin taitelijat haluavat tehdä maalaukselle esiluonnostelun, jonka tekemiseen soveltuvat hyvin hiili ja / tai pehmeä lyijykynä.  Valmis hiili ja / tai lyijykynä luonnos kannattaa lopuksi kiinnittää fiksatiivilla. Luonnostelun saat tehtyä myös kätevästi hyvin ohennetulla akryylivärillä. Luonnostelu ei ole pakollinen.

Suojavarustus akryylimaalauksen aikana

Maalauksen aikana tulee herkästi sotkua. Ota siis tämä huomioon, kun valitset itsellesi maalausvaatteita ja maalauspaikkaa. Maalauksen aikana olisikin hyvä, että suojaat itsesi esim. essulla ja / tai vaatteilla, joiden tahriutuminen ei haittaa. Myös ”tulilinjalla” oleva maalausympäristö kannattaa suojata maalauksen ajaksi.

Säilytyslaatikot ja -astiat akryylimaalaustarvikkeille

Akryylivärit ja taidetarvikkeet kannattaa säilyttää asiaan kuuluvalla tavalla. Akryylivärien ja taidetarvikkeiden säilytysratkaisuna toimii oikeastaan mikä tahansa rasia / purkki / laatikko, kunhan huolehdit, että akryyliväreille ja taidetarvikkeille varattu säilytysratkaisu sisältää ainoastaan näitä tarvikkeita. Taidetarvikkeille myydään myös erilaisia säilytysratkaisuja, jotka saattavat olla järkevä hankinta, mikäli hurahdat akryylimaalauksen maailmaan.

Kerro myös muille:

Askarrellaan

Tilaa uutiskirjeemme

Sivustomme uudistuu ja avaamme oman verkkokaupan! Tilaa maksuton uutiskirjeemme tästä ja saat tiedon kun kauppa avautuu.

Askarrellaan

Kiitos uutiskirjeen tilaamisesta!