12 vinkkiä akryylimaalaamiseen

12 vinkkiä akryylimaalaukseen

Aloittelevana akryylimaalarina sinun kannattaa huomioida muutamia asioita, ennen maalaamisen aloittamista. Hyvä valmistelu takaa mukavan maalauskokemuksen! Niinpä listasimme sinulle 12 vinkkiä jotka sinun kannattaa lukea ennen kuin tartut siveltimeen.

1. Miksi valita akryylivärit

Akryylivärit ovat helppo ja edullinen tapa aloittaa taidemaalaaminen. Akryylimaalit soveltuvat monelle eri maalauspinnalle mm. pingotetulle kangaspohjalle, puulevyille, paksuille pahveille ja akryyliväreille tarkoitetuille paperille sekä poltetulle savelle ja betonille. Akryylivärit kuivuvat nopeasti, joten ne antavat taiteilijalle mahdollisuuden tehdä yhden maalauskerran aikana useita värikerroksia ja sävytekstuureita. Akryyliväreillä luot helposti myös hienoja ja näyttäviä varjostuksia.

2. Taidetarvikkeet akryylimaalauksessa

Ota esille värit joita haluat maalauksessasi käyttää. Väripaletin käyttö on myös suositeltavaa. Väripaletti helpottaa sinua värien annostelussa sekä värien sekoittamisessa. Ota esille myös siveltimet ja palettiveitsi, sekä purkki / astia maalausnestettä varten. Suihkupullo on kätevä, koska sen avulla kostutat tarvittaessa maalauspohjaa tai vaikka paletilla olevia värejä. Hiiltä ja / tai pehmeää lyijykynää tarvitset, mikäli haluat tehdä maalauksellesi esiluonnoksen. Fiksatiivi puolestaan kiinnittää luonnoksen kätevästi kiinni maalauspohjaan. Esiluonnostelu ei tosin ole pakollinen. Pöytämallinen maalausteline on kätevä ja helppo käyttää. Jos olet aikeissa tehdä suurta teosta, on järkevää kaivaa esille lattialle asennettava maalausteline. Maalausteline ei tosin ole välttämätön, mutta maalausteline mahdollistaa sinulle hyvän maalausasennon ja tekee maalauskokemuksesta mielekkään.

3. Huomio maalauspohjaan

Seuraavaksi varmistetaan vielä maalauspohjan pinta. Mikäli käytät maalauspohjana pingotettua kangaspohjaa, tulee sinun pohjustaa kangas ennen akryylimaalauksen aloittamista. Alustamoton kangas päästää maalin ikävästi läpi ja tekee kankaasta löysän ja märän, jolloin maalaaminen ei onnistu. Voit myös käyttää valmiiksi pohjustettua kangasta, jolloin sinun ei tarvitse huolehtia pohjustuksesta lainkaan. Puulevyt, pahvit ja asianmukaiset paperit eivät välttämättä vaadi pohjustusta, mutta suositeltava pohjustusaine näille pinnoille on vesiohenteinen Gesso. Gesso on helppokäyttöinen ja kuivuu nopeasti. Maalauksessa on hyvä muistaa, että hyvin tehty pohjatyö tuo värit kauniimmin ja näyttävämmin esille.

5. Suojaa itsesi ja maalausympäristö

Maalauksen aikana tulee herkästi sotkua. Ota siis tämä huomioon, kun valitset itsellesi maalausvaatteita ja maalauspaikkaa. Maalauksen aikana olisikin hyvä, että suojaat itsesi esim. essulla ja / tai vaatteilla, joiden tahriutuminen ei haittaa. Myös ”tulilinjalla” oleva maalausympäristö kannattaa suojata maalauksen ajaksi. Pöydän saat suojattua hyvin vanhalla lakanalla tai pöytäliinalla ja lattialle voit levittää, vaikka vanhoja sanomalehtiä.

6. Maalauksen esiluonnostelu

Mikäli haluat tehdä maalaukselle esiluonnostelun, kannattaa luonnostelu tehdä ennen, kuin aloitat värien annostelun ja sekoittamisen. Luonnosteluun soveltuvat parhaiten hiili tai hyvin pehmeä lyijykynä. Valmis esiluonnostelu kannattaa lopuksi kiinnittää fiksatiivilla. Fiksatiivin käyttö on suositeltavaa etenkin silloin, kun teet luonnoksen hiilellä.

7. Akryylivärien ominaisuudet, jotka on hyvä huomioida

Akryylivärien värisävyt kirkastuvat hieman kuivuttuaan. Kuivunut väri näyttää läpikuultavammalta, kuin märkäväri. Huomioi siis tämä käytännössä näin: Oletetaan, että tavoittelet maalaukseesi kirkasta värisävyä -> Sekoita paletin avulla toivotusta värisävystä astetta vaaleampi sävy, jonka maalaat teokseesi. Näin saavutat todennäköisemmin toivotun värisävyn, kun maalaus on kuivunut. Myös erimateriaaliset maalauspohjat saattavat vaikuttavat värin lopulliseen tulokseen. Tämä on siis hyvä huomioida, kun teet värisekoituksia ja maalaat eri pintoja. Jos siis käytät samaa väriä kankaalle, paperille tai puulle saatat huomata, että maalattava pohja saattaa muokata värin lopputulosta. Toisin sanoen näet akryylimaalauksen todelliset värit vasta, kun teoksesi on kokonaisuudessaan täysin kuiva. Kokeile erilaisia värejä eri maalauspinnoille ja tee rohkeasti värisekoituksia.

8. Akryylivärin annostelu

Aloittelevan taiteilijan kannattaa käyttää väripalettia maalien annosteluun. Akryylivärit ovat vesipohjaisia ja näin ollen ne kuivuvat hyvin nopeasti. Annostele paletille pieniä värimääriä kerrallaan. Näin sinun on helpompi hallita kokonaisuutta ja tehdä väriskoituksia niin, ettei akryylivärejä mene suotta hukkaan. Muista sulkea maalipurkkien kannet ja korkit heti, kun olet maalit paletille annostellut. Jos pidät maalauksen aikana pidempiä maalaustaukoja, kannattaa sinun suojata / peittää paletilla olevat värit esim. muovikelmulla. Kelmu hidastaa akryylivärien kuivumista.

9. Akryylimaalauksen lopettaminen

Maalatut värikerrokset sekä värin paksuus määrittelevät valmiin teoksen kuivumisajan. Maalaus kuivuu 30 minuuttia – 3 tuntia. Maalaustuokion päätyttyä on sinulla kaksi vaihtoehtoa.

Keskeneräinen teosJos et vielä ole valmis, peitä kuivunut maalaus kuivalla kankaalla, jotta pöly ja muut ärsyttävät aineet eivät pääse kiinnittymään keskeneräiseen maalaukseen.

ValmisteosJos olet valmis, tulee maalaus suojata asiaankuuluvalla erityislakalla = Vernissalla ennen kehystämistä. Suojalakan tarkoitus on antaa maalaukselle suoja pölyltä, lialta ja UV-säteiltä. Muista, että vernissaaminen tehdään täysin kuivalle maalaukselle. Suosittelemme, että vernissaus tehdään vasta muutaman päivän kuluttua.

10. Taidetarvikkeiden puhdistaminen maalauksen jälkeen

Akryylivärien sideaine on akryylihartsi, joten akryylivärit liukenevat veteen ollessaan tuoreita, mutta kuivunut maali ei enää veteen liukene! Tämän vuoksi taidetarvikkeet tulisi puhdistaa hyvin nopeasti sen jälkeen, kun lopetat maalaamisen. Älä missään tapauksessa jätä puhdistusta tekemättä! Siveltimet, väripaletti ja maalausnestepurkki pestään lämpimällä saippuavedellä heti käytön jälkeen, jonka jälkeen ne on hyvä kuivattaa esim. kangasrievulla, paperipyyhkeillä. Tämän jälkeen taidetarvikkeet ovat vielä kosteita, joten aseta ne sellaiseen paikkaan jossa ne saavat kuivua rauhassa. Älä laita märkiä tai likaisia siveltimiä säilytyslaatikoihin tai purkkeihin. Taidetarvikkeet laitetaan asianmukaisille säilytyspaikoille vasta, kun ne ovat täysin puhtaat ja kuivat. Taidetarvikkeista kannattaa pitää hyvää huolta, jotta ne pysyvät hyvinä pitkään. Taidetarvikkeet voidaan pestä myös kotioloissa ympäristöystävällisesti. Lue aiheesta lisää tästä

11. Akryylivärien säilytys

Huolehdi aina, että akryyliväripurkit -ja tuubit ovat hyvin suljettu! Säilytä akryylivärejä mielummin pimeässä, kuin valoisassa paikassa. Huolehdi, että akryylivärit ovat poissa lasten ja lemmikkien ulottuvilta. Mikäli sinulla on akryylivärejä paljon, kannattaa niille hankkia asianmukainen säilytyslaatikko tai kaappi. Säilytä akryylivärit erillään muista kodin tavaroista.

12. Taidetarvikkeiden säilytys

Niin kuin aiemmin kerroimme, älä laita märkiä tai likaisia siveltimiä sekä muita taidetarvikkeita säilytyslaatikoihin, purkkeihin tai kappiin. Taidetarvikkeet laitetaan asianmukaisille säilytyspaikoille vasta, kun ne ovat täysin puhtaat ja kuivat. Säilytä taidetarvikkeet asianmukaisissa säilytyslaatikoissa, purkeissa tai kaapissa. Säilytä taidetarvikkeet erillään muista kodin tavaroista.

Kerro myös muille:

Askarrellaan

Tilaa uutiskirjeemme

Sivustomme uudistuu ja avaamme oman verkkokaupan! Tilaa maksuton uutiskirjeemme tästä ja saat tiedon kun kauppa avautuu.

Askarrellaan

Kiitos uutiskirjeen tilaamisesta!