12 vinkkiä akryylimaalaukseen

12 vinkkiä akryylimaalaamiseen

Aloittelevana akryylimaalarina sinun kannattaa huomioida muutamia asioita ennen maalaamisen aloittamista, sillä hyvä valmistelu takaa mukavan maalauskokemuksen! Niinpä listasimme sinulle 12 vinkkiä, jotka kannattaa lukea ennen kuin tartut siveltimeen.

1. Miksi valita akryylivärit

Akryylivärit ovat helppo ja edullinen tapa aloittaa taidemaalaaminen. Akryylivärit soveltuvat monelle eri maalauspinnalle mm. pingotetulle kangaspohjalle, puulevyille, paksuille pahveille ja akryyliväreille tarkoitetuille paperille sekä poltetulle savelle ja betonille. Akryylivärit kuivuvat nopeasti, joten ne antavat taiteilijalle mahdollisuuden tehdä yhden maalauskerran aikana useita värikerroksia ja sävytekstuureita. Akryyliväreillä luot helposti myös hienoja ja näyttäviä varjostuksia. Tutustu kirjoitukseemme akryylimaalaus tekniikoista tästä.

2. Taidetarvikkeet akryylimaalauksessa

Ota esille akryylivärit, joita haluat maalauksessasi käyttää sekä akryylisiveltimet ja palettiveitset. Ota esille myös väripaletti, sillä se helpottaa sinua akryylivärien annostelussa sekä sekoittamisessa. Seuraavaksi tarvitset purkin / astian vettä tai maalausnestettä varten. Suihkupullo on kätevä, koska sen avulla kostutat tarvittaessa maalauspohjaa tai vaikka paletilla olevia akryylivärejä. Hiiltä tai pehmeää lyijykynää tarvitset, mikäli haluat tehdä maalauksellesi esiluonnoksen. Fiksatiivi puolestaan kiinnittää luonnoksen kätevästi kiinni maalauspohjaan. Esiluonnostelu ei tosin ole pakollinen ja esiluonnostelu voidaan toteuttaa myös voimakkaasti ohennetuilla akryyliväreillä.

Taiteilijan maalausteline takaa sinulle hyvän ja ergonomisen työskentelyasennon. Taiteilijan maalaustelineen avulla sinun on myös helpompi hallita maalattavan teoksen kokonaisuutta sekä työstää teosta eri maalauskulmista. Mikäli olet aikeissa maalata suurta teosta, on lattiamallinen maalausteline hyvä valinta. Pienet ja keskikokoiset teokset maalaat kätevästi pöytämallisella taiteilijan maalaustelineellä. Taiteilijan maalausteline ei tosin ole välttämätön, mutta se mahdollistaa sinulle entistäkin mukavamman maalauskokemuksen.

3. Huomio maalauspohjaan

Seuraavaksi varmistetaan akryylimaalauspohja! Aloittelevan akryylimaalaajan helpoin valinta maalauspohjaksi on valmiiksi esikäsitelty akryylimaalauspohja. Valmiiksi esikäsiteltyjä maalauspohjia ovat pinko-kangaspahvipohjat ja puuvillaiset kangaspohjat. Akryylimaalaukseen on saatavilla myös maalauslehtiöitä, jotka eivät vaadi esikäsittelyä. Mutta! Mikäli valitsit akryylimaalauspohjan, jota ei ole valmiiksi esikäsitelty, huomioi seuraavat asiat: Maalauspohjat, jotka vaativat akryylimaalauksessa esikäsittelyn ovat pinnoiltaan: rasvaisia / vahamaisia tai huokoisia. Tällaiset maalauspohjat tulee esikäsitellä gessolla.

Muista, että maalauskangas, jota ei ole valmiiksi esikäsitelty ei sovellu akryylimaalaukseen. Myöskään paperi tai pahvi eivät sovellu akryylimaalaukseen ilman esikäsittelyä. Miksi? Akryylivärit eivät tartu rasvaiseen / vahamaiseen maalauspintaan ja huokoiset maalauspinnat taas päästävät akryylivärit ikävästi läpi. Joten! Jos käytät akryylimaalauksessa sellaista maalauspohjaa, jota ei ole valmiiksi esikäsitelty, kuten maalauskangasta, paperia tai pahvia, tulee sinun suorittaa maalauspohjan esikäsittely itse.

4. Maalauspohjan esikäsittely

Akryylimaalauksessa maalauspohjan esikäsittely tehdään vesiohenteisella gessolla. Olet ehkä kuullut sanonnan ”gessottaminen”, vaihe jossa alustamaton maalauspohja käsitellään on juurikin gessottamista. Gessotus on helppo ja nopea toimenpide, joka tapahtuu seuraavasti: Gessoa sivellään maalauspohjaan kauttaaltaan ohut kerros. Gesson levitys voidaan tehdä siveltimellä tai palettiveitsellä. Leveä sivellin on ehkä helpoin ja nopein tapa levittää gesso maalauspohjaan nopeasti ja tasaisesti. Gesso on vesiohenteinen, joten se kuivuu nopeasti. Työvälineet, joita käytät gessotukseen tulisikin pestä nopeasti, ettei gesso kuivu ja jämähdä niihin. Taidemaalauksessa on hyvä muistaa, että hyvin tehty esikäsittely tuo värit kauniisti ja näyttävästi esille.

Tarvikkeet akryylimaalaukseen

Akryylimaalauksen tuotevalikoimastamme löydät muun muassa siveltimet, akryylivärilajitelmat, maalauspohjat ja väripaletit tunnetuilta merkeiltä. Tutustu alta akryylimaalauksen tarvikkeisiin.

5. Suojaa itsesi ja maalausympäristö

Akryylimaalauksen aikana tulee herkästi sotkua ja tämä kannattaakin ottaa huomioon, kun valitset itsellesi maalausvaatteita ja valmistelet maalauspaikkaa. Akryylimaalauksen aikana olisikin hyvä, että suojaat itsesi esim. maalausessulla ja / tai vaatteilla, joiden tahriutuminen ei haittaa. Myös ”tulilinjalla” oleva maalausympäristö kannattaa suojata akryylimaalauksen ajaksi. Pöydän saat suojattua hyvin vanhalla lakanalla tai pöytäliinalla ja lattialle voit levittää, vaikka vanhoja sanomalehtiä. Muista! Akryylivärit ovat vesiohenteisia ja tuoreina ne liukenevat veteen. Näin ollen sinun on hyvä varata käden ulottuville esim. kostea vanha pyyhe, jonka avulla voit putsata mahdolliset maaliroiskeet.

6. Maalauksen esiluonnostelu

Mikäli haluat tehdä maalaukselle esiluonnostelun, kannattaa luonnostelu tehdä ennen, kuin aloitat akryylivärien annostelun ja sekoittamisen. Esiluonnosteluun soveltuvat hyvin hiili tai hyvin pehmeä lyijykynä. Mikäli teet esiluonnostelun hiilellä tai hyvin pehmeällä lyijykynällä kannattaa esiluonnostelu kiinnittää maalauspohjaan fiksatiivin avulla. Fiksatiivin käyttö on suositeltavaa etenkin silloin, kun teet luonnoksen hiilellä. Niin kuin edellä jo kerroimme, onnistuu mahdollinen esiluonnostelu myös voimakkaasti ohennetulla akryylivärillä. Esiluonnostelu ei kuitenkaan ole välttämätöntä.

7. Akryylivärien ominaisuudet, jotka on hyvä huomioida

Akryylivärien värisävyt kirkastuvat jonkin verran kuivuttuaan ja kuivunut akryyliväri näyttää läpikuultavammalta, kuin märkä akryyliväri. Huomioi siis tämä käytännössä näin: Oletetaan, että tavoittelet maalaukseesi kirkasta värisävyä -> Sekoita paletin avulla toivotusta värisävystä astetta vaaleampi sävy, jonka maalaat teokseesi. Näin saavutat todennäköisemmin toivotun värisävyn, kun maalaus on kuivunut. Myös erimateriaaliset maalauspohjat saattavat vaikuttavat värin lopulliseen tulokseen. Tämä on siis hyvä huomioida, kun teet värisekoituksia ja maalaat eri pintoja. Jos siis käytät samaa akryyliväriä kankaalle, paperille tai puulle saatat huomata, että maalattava pohja saattaa muokata värin lopputulosta. Toisin sanoen näet akryylimaalauksen todelliset värit vasta, kun teoksesi on kokonaisuudessaan täysin kuiva. Kokeile erilaisia värejä eri maalauspinnoille ja tee rohkeasti värisekoituksia.

Tutustu suosittuihin Winsor & Newtonin akryyliväreihin.

8. Akryylivärin annostelu

Aloittelevan taiteilijan kannattaa käyttää väripalettia akryylivärien annosteluun. Akryylivärit ovat vesipohjaisia ja näin ollen ne kuivuvat hyvin nopeasti. Annostele väripaletille pieniä värimääriä kerrallaan. Näin sinun on helpompi hallita kokonaisuutta ja tehdä väriskoituksia niin, ettei akryylivärejä mene suotta hukkaan. Muista sulkea akryylivärien kannet ja korkit heti, kun olet annostellut akryylivärit väripaletille. Jos pidät maalauksen aikana pidempiä maalaustaukoja, kannattaa sinun suojata / peittää väripaletilla olevat akryylivärit esim. muovikelmulla. Kelmu hidastaa akryylivärien kuivumista.

9. Akryylimaalauksen lopettaminen

Maalatut akryylivärikerrokset sekä käyttämäsi värin paksuus määrittelevät valmiin teoksen kuivumisajan. Tavallisesti valmis akryylimaalaus kuivuu n. 30 minuuttia – 3 tuntia. Maalaustuokion päätyttyä on sinulla kaksi vaihtoehtoa.

Keskeneräinen teos: Jos et vielä ole valmis, peitä kuivunut akryylimaalaus kuivalla kankaalla, jottei pöly ja lika pääse kiinnittymään keskeneräiseen maalaukseen.

Valmis teos: Jos olet valmis, tulee maalaus suojata asiaankuuluvalla erityislakalla = Vernissalla ennen kehystämistä. Vernissan tarkoitus on antaa maalaukselle suoja pölyltä, lialta ja UV-säteiltä. Muista, että vernissaaminen tehdään täysin kuivalle maalaukselle! Suosittelemme, että vernissaus tehdään vasta muutaman päivän kuluttua siitä, kun olet saanut akryylimaalauksen valmiiksi.

10. Taidetarvikkeiden puhdistaminen maalauksen jälkeen

Akryylivärien sideaine on akryylihartsi, joten akryylivärit liukenevat veteen ollessaan tuoreita, mutta kuivunut maali ei enää veteen liukene! Tämän vuoksi akryylimaalaus tarvikkeet tulisi puhdistaa hyvin nopeasti kun maalaustuokio on päättynyt. Älä missään tapauksessa jätä puhdistusta tekemättä! Akryylisiveltimet, väripaletti, palettiveitset ja maalausnestepurkki pestään lämpimällä saippuavedellä heti käytön jälkeen. Kun akryylimaalaus tarvikkeet on pesty, ne esikuivataan esim. kangasrievulla tai paperipyyhkeillä. Tämän jälkeen taidetarvikkeet ovat vielä kosteita, joten taidetarvikkeet tulisi sijoittaa paikkaan, jossa ne saavat kuivua rauhassa.

Akryylisiveltimien kunnollinen pesu ja kuivatus on tärkeää. Akryylisiveltimien tulisi antaa kuivua lappeellaan / vaaka-asennossa. Älä koskaan laita märkiä tai likaisia akryylisiveltimiä säilytyslaatikoihin tai purkkeihin. Taidetarvikkeet laitetaan asianmukaisille säilytyspaikoille vasta kunnollisen puhdistuksen ja kuivauksen jälkeen. Taidetarvikkeista kannattaa pitää hyvää huolta, jotta ne pysyvät hyvinä pitkään. Tarvikkeet voidaan pestä myös kotioloissa ympäristöystävällisesti. Teimme ympäristöystävällisestä taidetarvikkeiden pesusta oman kirjoituksen, josta voit lukea lisää tästä

11. Akryylivärien säilytys

Huolehdi aina, että akryyliväripurkit- ja tuubit ovat hyvin suljettu! Säilytä akryylivärejä mieluummin pimeässä kuin valoisassa paikassa ja huolehdi, että akryylivärit ovat poissa lasten ja lemmikkien ulottuvilta. Mikäli sinulla on akryylivärejä paljon, kannattaa niille hankkia asianmukainen säilytyslaatikko tai kaappi. Säilytä akryylivärit erillään muista kodin tavaroista.

12. Taidetarvikkeiden säilytys

Niin kuin aiemmin kerroimme, älä laita märkiä tai likaisia akryylisiveltimiä sekä muita taidetarvikkeita säilytyslaatikoihin, purkkeihin tai kappiin. Taidetarvikkeet laitetaan asianmukaisille säilytyspaikoille vasta, kun ne ovat puhtaat ja täysin kuivat. Säilytä taidetarvikkeet asianmukaisissa säilytyslaatikoissa, purkeissa tai kaapissa. Lisäksi taidetarvikkeet kannattaa säilyttää erillään muista kodin tavaroista.

Tuotteet akryylimaalaukseen