Akryylimaalaus tekniikat

Akryylimaalaus tekniikat

Akryyliväreillä voidaan maalata useilla eri tekniikoilla. Kokosimme yhteen yleisimmät akryylimaalaustekniikat, joita jokaisen aloittelevan akryylimaalajan kannattaa ehdottomasti kokeilla. Tutustu myös akryylimaalaus tarvikkeisiin tästä.

Kuivaharjatekniikka

Tässä tekniikassa maalataan kuivalla siveltimellä. Tälle maalaustekniikalle paras sivellin on ominaisuudeltaan jäykkä. Kuivaharjatekniikan tarkoitus on luoda maalaukseen epätasaisia pintoja. Tällä tekniikalla ei ole tarkoitus luoda tarkkaviivaisia yksityiskohtia, vaan pikemminkin elävöittää maalausta. Kuivaharjatekniikassa ei käytetä lainkaan vettä, vaan maalia levitetään kuivalla siveltimellä suoraan maalaukseen.

Pesutekniikka

Tässä tekniikassa akryylivärejä ohennetaan melko juoksevaksi,  jolloin maalausjäljestä tulee kauniin läpikuultava. Kokeile yhdistää pesutekniikka yhdessä kuivaharjauksen kanssa, saat luotua maalaukseesi hienoja tekstuureita.

Hyvä muistaa! Akryylivärien ohentaminen pelkän veden voimin johtaa herkästi siihen, että ohennetun akryyliväriseoksen sideainetasapaino kärsii ja maalauspinnasta tulee herkästi hauras ja kestämätön. Mutta ei hätää! Akryyliväreille on kehitetty reilua ohentamista varten erillinen maalausneste, joka sopii loistavasti tälle maalaustekniikalle.

Kerroksittain

Kokeile maalta kerroksittain. Akryylimaalit kuivuvat nopeasti, joka mahdollistaa useiden kerroksien maalaamisen samalla maalauskerralla. Maalamalla kerroksittain saat luotua maalaukseen hienoja sävyeroja sekä tuotua siihen mielenkiintoa. Tee ensimmäinen värikerros esim. pesutekniikkaa käyttäen ja maalaa sitten haluamiasi sävyeroja tai varjostuksia.

Yksityiskohtien maalaaminen

Tätä tekniikkaa käytetään, kun halutaan maalata selkeitä muotoja ja tarkkoja yksityiskohtia. Näiden saavuttamiseksi tarvitaan, pieni ja teräväkärkinen sivellin. Tämä tekniikkaa sopii hyvin vastapainoksi epätarkoille tekniikoille, joissa jonkin alueen huoliteltu tarkkuus elävöittää epätarkkaa tekstuuri kokonaisuutta.

Roiskiminen

Tässä tekniikassa unohdetaan tarkat yksityiskohdat ja pidetään hauskaa. Tähän tekniikkaan kannattaa käyttää kuivahkoa sivellintä, jotta roiskeet pysyvät hallinnassa. Kasta kuivahko sivellin ohuehkoon maalin ja roiski maali siveltimen avulla maalaukseen. Tällä tekniikalla saat teokseesi elävyyttä ja yksityiskohtia. Kokeile maalata roiskeilla, vaikka tähtitaivas ja testaa roiskimista eri kulmia käyttäen.

Palettiveitsi

Vaikka palettiveistä käytetäänkin yleensä värin sekoittamiseen ja sovitteluun, on se mitä loistavin maalausväline. Palettiveitsellä voidaan korvata sivellin jopa kokonaan. Tällä maalaustekniikalla luot teokseesi todellista taiteen tuntua ja näyttävyyttä. Aloittelijan kannattaa ajatella, että tämä tekniikka luonnistuu samalla tavalla, kuin kermavaahdon levitys täytekakulle.

Painelu

Tällä tekniikalla maalia painellaan teokseen, tuputussienen, tuputussiveltimen tai vaikka paperipyyhkeistä tehdyn mytyn avulla. Tämä tekniikka sopii mitä parhaiten taustojen ja hienojen tekstuurien luomiseen, jonka jälkeä on lähes mahdoton jäljittää esim. siveltimellä.

Märkä- kostea tekniikka

Tässä tekniikassa maalataan taustalle, joka on märkä. Kokeile ja näe kuinka värit ”sulavat” maalaustaustalle. Tällä tekniikalla saat tehtyä esim. hempeän sävyisiä taustoja ja luotua tunnelmaa maalaukseen.

Valumat

Käytä vetistä maalia ja anna värien valua teoksessasi. Tällä tekniikalla saat luotua maalaukseen hienoja yksityiskohtia ja efektejä.

Värien sekoittamien

Värien sekoittamien ei ole rakettitiedettä. Sekoita värejä rohkeasti väripaletissa tai vasta suoraan maalaustaustalla. Suoraan maalaustaustalla sekoitat värit helposti niin, että lisäät taustalle haluamasi värit ja aloitat niiden sekoittamisen.

Tutustu akryylivärien tarjontaan ja muihin taidetarvikkeisiin.

Kerro myös muille:

Askarrellaan

Tilaa uutiskirjeemme

Sivustomme uudistuu ja avaamme oman verkkokaupan! Tilaa maksuton uutiskirjeemme tästä ja saat tiedon kun kauppa avautuu.

Askarrellaan

Kiitos uutiskirjeen tilaamisesta!