Akryylimaalaus tekniikat

Akryylimaalaus tekniikat

Akryyliväreillä voidaan maalata useilla eri tekniikoilla. Kokosimme yhteen yleisimmät akryylimaalaustekniikat, joita jokaisen aloittelevan akryylimaalaajan kannattaa ehdottomasti kokeilla. Tutustu myös akryylimaalaus tarvikkeisiin tästä.

Kuivaharjatekniikka

Tässä akryylimaalaus tekniikassa maalataan kuivalla siveltimellä ja tälle akryylimaalaustekniikalle paras akryylisivellin on ominaisuudeltaan jäykkä. Kuivaharjatekniikan tarkoitus on luoda maalaukseen epätasaisia pintoja. Tällä tekniikalla ei ole tarkoitus luoda tarkkaviivaisia yksityiskohtia, vaan pikemminkin elävöittää maalausta. Kuivaharjatekniikassa ei käytetä lainkaan vettä, vaan akryyliväriä levitetään kuivalla akryylisiveltimellä suoraan maalaukseen.

Pesutekniikka

Tässä akryylimaalaustekniikassa akryylivärejä ohennetaan melko juoksevaksi, jolloin maalausjäljestä tulee kauniin läpikuultava. Kokeile yhdistää pesutekniikka yhdessä kuivaharjauksen kanssa, saat luotua maalaukseesi hienoja tekstuureita.

Hyvä muistaa! Akryylivärien ohentaminen pelkän veden voimin johtaa herkästi siihen, että ohennetun akryyliväriseoksen sideainetasapaino kärsii ja maalauspinnasta tulee herkästi hauras ja kestämätön. Mutta ei hätää! Akryyliväreille on kehitetty reilua ohentamista varten erillinen maalausneste, joka sopii loistavasti tälle maalaustekniikalle.

Kerroksittain

Kokeile maalta kerroksittain. Akryylimaalit kuivuvat nopeasti, joka mahdollistaa useiden kerroksien maalaamisen samalla maalauskerralla. Maalamalla kerroksittain saat luotua maalaukseen hienoja sävyeroja sekä tuotua siihen mielenkiintoa. Tee ensimmäinen värikerros esim. pesutekniikkaa käyttäen ja maalaa sitten haluamiasi sävyeroja tai varjostuksia.

Yksityiskohtien maalaaminen

Tätä akryylimaalaustekniikkaa käytetään, kun halutaan maalata selkeitä muotoja ja tarkkoja yksityiskohtia. Näiden saavuttamiseksi tarvitaan, pieni ja teräväkärkinen akryylisivellin. Tämä tekniikka sopii hyvin vastapainoksi epätarkoille tekniikoille, joissa jonkin alueen huoliteltu tarkkuus elävöittää epätarkkaa tekstuurikokonaisuutta.

Roiskiminen

Tässä tekniikassa unohdetaan tarkat yksityiskohdat ja pidetään hauskaa. Tähän akryylimaalaustekniikkaan kannattaa käyttää kuivahkoa akryylisivellintä, jotta roiskeet pysyvät hallinnassa. Kasta kuivahko sivellin ohuehkoon maalin ja roiski maali siveltimen avulla maalaukseen. Tällä tekniikalla saat teokseesi elävyyttä sekä jännittäviä yksityiskohtia. Kokeile maalata roiskeilla vaikka tähtitaivas ja testaa roiskimista eri kulmia käyttäen.

Vinkki! Taiteilijan maalausteline on hyödyksi tässä akryylimaalaustekniikassa, sillä taiteilijan maalaustelineen avulla pystyt tuottamaan roiskeita monista useammasta eri kulmasta.

Tarvikkeet akryylimaalaukseen

Akryylimaalauksen tuotevalikoimastamme löydät muun muassa siveltimet, akryylivärilajitelmat, maalauspohjat ja väripaletit tunnetuilta merkeiltä. Tutustu alta akryylimaalauksen tarvikkeisiin.

Palettiveitsi

Vaikka palettiveistä käytetäänkin yleensä värin sekoittamiseen ja sovitteluun, on se mitä loistavin maalausväline palettiveitsellä voidaankin korvata sivellin jopa kokonaan! Tällä maalaustekniikalla luot teokseesi todellista taiteen tuntua ja näyttävyyttä. Aloittelijan kannattaa ajatella, että tämä tekniikka luonnistuu samalla tavalla kuin kermavaahdon levitys täytekakulle.

Painelu

Tällä tekniikalla maalia painellaan teokseen, tuputussienen, tuputussiveltimen tai vaikka paperipyyhkeistä tehdyn mytyn avulla. Tämä tekniikka sopii mitä parhaiten taustojen ja hienojen tekstuurien luomiseen, jonka jälkeä on lähes mahdoton jäljittää esim. siveltimellä.

Märkä – kostea tekniikka

Tässä tekniikassa maalataan taustalle, joka on märkä. Kokeile ja näe kuinka akryylivärit ”sulavat” maalaustaustalle. Tällä tekniikalla saat tehtyä esim. hempeän sävyisiä taustoja ja luotua tunnelmaa maalaukseen.

Valumat

Tässä tekniikassa käytetään vetistä maalia ja annettaan värien valua teokseen. Tällä akryylimaalaustekniikalla saat luotua maalaukseen hienoja yksityiskohtia ja efektejä.

Hyvä muistaa! Akryylimaalaustekniikoissa, joissa akryyliväriä ohennetaan reilusti, ei pelkkä vesi ole yksinään riittävä ohenne, vaan silloin on hyvä käyttää akryyliväreille soveltuvaa maalausnestettä, jotta maalauspinnasta tulee kuivuttuaan kestävä. Vinkki! Taiteilijan maalausteline on oivallinen työväline myös tässä akryylimaalaustekniikassa. Taiteilijan maalaustelineen avulla saat työstettyä valumia erilaisista maalauskulmista.

Värien sekoittamien

Akryylivärien sekoittamien ei ole rakettitiedettä. Sekoita värejä rohkeasti väripaletissa tai vasta suoraan maalaustaustalla. Suoraan maalaustaustalla sekoitat värit helposti niin, että lisäät taustalle haluamasi värit ja aloitat niiden sekoittamisen. Verkkokauppamme valikoimasta löydät laadukkaat akryylivärit tunnetuilta valmistajilta kuten Winsor & Newton.

Tuotteet akryylimaalaukseen