Akvarellisivellin

sivellin akvarelliväreille

Akvarellimaalaus on ihastuttava ja mukaansa tempaava taidemaalauslaji. Mikäli olet päättänyt aloittaa akvarellimaalauksen tulet tarvitsemaan myös asianmukaiset siveltimet onnistuneen maalauskokemuksen saavuttamiseksi. Mitä akvarellisiveltimeltä sitten vaaditaan? Siinä missä öljyvärisiveltimen tulee kestää voimakkaita ohenteita ja akryylivärisiveltimen tulee pystyä liukumaan paksulla värillä, ovat akvarellisiveltimen vaateet ihan oma lukunsa. Öljy- ja akryyliväreillä maalataan peittävästi ja akvarelliväreillä kauniin läpikuultavasti. Seuraavassa artikkelissa käymme läpi akvarellisiveltimen ominaisuuksia, harjasmateriaaleja sekä akvarellisiveltimen puhdistusta. Tämä akvarellisivellin opas auttaa aloittelevaa akvarellimaalaajaa akvarellisiveltimien valinnassa.

Yleistä tietoa akvarellisiveltimestä

Ulkonäkö:
Akvarellisivellin on usein lyhytvartinen ja siveltimenkärkityyppi on tavallisesti pyöreä.

Ominaisuus:
Akvarellisiveltimen tulee pystyä imemään itseensä riittävästi nestettä (= vettä sekä akvarellivärejä), mutta samalla siveltimien tulee säilyttää ”ryhti”, jotta maalausjälki säilyy hyvänä. Näin ollen hyvä akvarellisivellin on harjaksistaan napakka.

Harjasmateriaalit:
Suosituimmat akvarellisiveltimet on valmistettu luonnonharjaksista. Luonnonharjaksista valmistetut akvarellisiveltimet imevät itseensä nestettä hyvin, joka on tärkeä ominaisuus akvarellisiveltimelle. Keinokuitusiveltimet soveltuvat akvarellimaalaukseen myös, mutta keinokuituharjasten imukyky on luonnonkarvaharjaksiin verrattuna heikompi.

Mitä akvarellisiveltimeltä vaaditaan?

Akvarellisiveltimeltä vaaditaan hyvää imukykyä. Akvarellisiveltimen tulee olla myös napakka

Millainen on hyvä akvarellisivellin?

Sanotaan, että hyvä akvarellisivellin on valmistettu aina luonnonharjaksista. Toisaalta keinokuituharjaksinen akvarellisivellin ei ole niin imumykyinen kuin luonnonharjas, mutta keinokuituharjas pitää ryhtinsä luonnonharjaksia paremmin, joka on akvarellisiveltimelle myös tärkeä ominaisuus.

Luonnonharjaksista paras sekä hienoin harjasmateriaali on näädänkarva (erityisesti Kolinsky näädänkarva). Oravankarvasta valmistettu akvarellisivellin antaa hyvän sekä kukkaroystävällisemmän vastuksen näädänkarvasiveltimelle, etenkin aloittelevalle akvarellimaalaajalle.

Akvarellisiveltimien harjasmateriaalit

Akvarellimaalaukseen soveltuvia siveltimien harjasmateriaaleja on saatavilla paljon, jonka vuoksi olemme tehneet pienen esittelyn eri harjasmateriaaleista ja niiden ominaisuuksista.

Katso sivellinvaihtoehtoja

Näädänkarvasivellin

Näädänkarvasta valmistetut siveltimet ovat hienostuneita sekä akvarellimaalauksen vakavasti ottavien taiteilijoiden suosiossa. Hienoimmat näädänkarvasiveltimet on valmistettu Kolinsky näädänkarvasta. Näädänkarvasiveltimen paras ominaisuus perustuu harjasten imukykyyn sekä harjasten napakkuuteen. Näädänkarvan paksuin osa on karvankeskiosassa, joka mahdollistaa harjasten hyvän imukyvyn. Hyvin nestettä imevät harjakset mahdollistavat myös pidemmät maalausvedot. Teräväkärkinen muoto on myös ominaista näädänkarvasiveltimelle. Näädänkarvasiveltimet ovat hyvin monipuolisia em. ominaisuuksien vuoksi näädänkarvasiveltimillä maalataan vaivatta suuria alueita sekä pieniä ja tarkkoja yksityiskohtia.

Oravankarvasivellin

Oravankarvasta valmistetut akvarellisiveltimet soveltuvat hyvin aloittelijoille sekä harrastajille. Oravankarvasiveltimet eivät poikkea näädänkarvasiveltimistä paljoakaan. Oravankarvasiveltimet ovat pehmeitä ja ne imevät hyvin nestettä. Suurin ominaisuusero oravan- ja näädänkarvan välillä on harjasten napakkuus. Oravankarvasta valmistettu sivellin ei ole yhtä napakka kuin näädänkarvasta valmistettu sivellin.

Häränkarvasivellin

Häränkarvasta valmistetut siveltimet ovat karkeita verrattuna näädänkarva- ja oravankarvasiveltimiin, mutta soveltuvat siitä huolimatta hyvin akvarellimaalaukseen.

Poninkarvasivellin

Poninkarvasta valmistetut siveltimet eivät nauti suuria ylistyksiä, mutta ne ovat edullisia ja soveltuvat suurpiirteiseen maalaamiseen.

Keinokuitusivellin = Synteettinen sivellin

Keinokuitusivellin ei ole yhtä imukykyinen kuin luonnonharjaksista valmistetut siveltimet (näätä ja orava). Keinokuitusiveltimen harjakset pysyvät kuitenkin ryhdissä, jonka vuoksi keinukuitusivellin soveltuu tarkkojen yksityiskohtien työstämiseen. Keinokuitusiveltimet soveltuvat esimerkiksi akvarellimaalausta aloittelevalle.

Tarvikkeet akvarellimaalaukseen

Tuotevalikoimastamme löydät perustarvikkeita akvarellimaalaukseen kuten värejä, siveltimiä ja akvarellipaperilehtiöitä. Tutustu vesivärimaalauksen tuotteisiin alta.

Millainen akvarellisvellin aloittelevan akvarellimaalaajan kannattaa valita?

Aloittelevan akvarellimaalaajan kannattaa hankkia aluksi yksi sivellinsetti (esim. keinokuitusivellinsetti), joka pitää sisällään n. 3-6 erikokoista sivellintä. Myös yhden laadukkaan siveltimen hankinta voi olla järkevää sivellinsetin rinnalle. Tämä on aloittelijalle helpoin sekä edullisin tapa tutustua erikokoisiin siveltimiin rauhassa. Sivellin valikoimaa voi kasvattaa myöhemmin esimerkiksi yksittäisillä siveltimillä.

Akvarellisiveltimen puhdistus

Koska akvarellit ovat kokonaisuudessaan vesiliukoisia onnistuu akvarellisiveltimien puhdistus myös pelkällä vedellä. Parhaan puhdistustuloksen saavutat kuitenkin saippua-vesipesulla, esim. mäntysaippua soveltuu puhdistukseen hyvin.

Mikäli tämä ihastuttava taidemaalauslaji vie sinut mennessäsi ja alat hankkia runsaasti laadukkaita luonnonkarvasiveltimiä, kannattaa tutustua myös markkinoilla saataviin sivellinsaippuoihin. Nämä taidesiveltimille erikseen valmistetut saippuat puhdistavat siveltimet tehokkaasti sekä hoitavat siveltimen harjaksia. Varsinkin laadukkaiden luonnonkarvasiveltimien puhdistus erillisellä taidesivellin saippualla on suositeltavaa, sillä aidot luonnonharjakset ovat huomattavasti herkempiä sekä vaurioherkkiä kuin keinokuitusiveltimet.

Asianmukaisen puhdistuksen jälkeen akvarellisiveltimien harjakset kannattaa esikuivattaa esim. kangasrievun tai pyyhkeen avulla. Esipuhdistuksen jälkeen siveltimet asetellaan ilmavaan tilaan kuivumaan vaakatasossa.

Kun akvarellisiveltimet ovat täysin kuivat, siveltimet voi asetella omille säilytyspaikoilleen. Älä koskaan laita märkiä tai puhdistamattomia siveltimiä esim. kannelliseen säilytysrasiaan! Tällaisella toiminnalla voit olla varma, että siveltimien käyttöikä jää lyhyeksi. Asianmukaisella pesulla ja huolellisella kuivauksella vaalit tärkeimpiä akvarellimaalaustarvikkeitasi.

Tuotteet akvarellimaalaukseen