Akvarellivärilajitelmat akvarellimaalauksen aloittamiseen

Akvarellimaalaus tarvikkeet

Akvarellivärilajitelma on hyvä helppo valinta varsinkin akvarellimaalausta aloittelevalle taiteilijalle, mutta ne soveltuvat yhtä lailla akvarellimaalauksen vakavastikin ottaville taiteilijoille.

Akvarellivärilajitelma tarjoaa sinulle hyvät ”perusvärit”, joiden ansioista aloittelevakin akvarellimaalaaja pääsee helposti vauhtiin. Värilajitelman pohjalta on myös helppo lähteä kasvattamaan akvarellivärilajitelmaa yksittäisillä väreillä.

Akvarellivärilajitelmat sisältävät tavallisesti 12 – 30 värinappia, riippuen värilajitelman koosta. Lajitelmissa värinapit ovat joko puolikkaita tai kokonaisia, joka puolestaan vaikuttaa akvarellivärilajitelman hintaan. Perinteisten akvarellivärinappien lisäksi värejä on saatavilla nestemäisinä, jotka puolestaan myydään värituubeissa ja myöskin niitä on saatavilla valmiina värilajitelmina.

Akvarellivärit ovat siitä kiitollisia, että ne eivät edellytä ”merkkiorjallisuutta”, eli voit huoletta sekoittaa ja maalata eri merkkien akvarelliväreillä samalle teokselle. Toisin kuin akryylivärit, akvarellivärit liukenevat kuivumisen jälkeen aina uudelleen veteen. Akvarellivärien kanssa ei myöskään käytetä ohenteita tai muita maalausaineita. Akvarellivärejä työstetään ainoastaan vedellä.

Panostus laadukkaisiin akvarelliväreihin kannattaa!

Akvarellimaalauksessa kannattaa panostaa laadukkaisiin taiteilija tason akvarelliväreihin. Tämä koskee myös akvarellimaalausta aloittelevia taiteilijoita. Akvarellimaalauksessa laadukkaat värit, siveltimet ja paperi ovat työvälineitä, joissa ei juurikaan kannata tinkiä!

Akvarellivärien valinnassa kannattaa kiinnittää huomioita värien sisältämään väripigmentin määrään. Mitä parempi väripigmentti akvarelliväreillä on sitä kauniimmin värit tulevat teoksessa esille.

Saatat ehkä miettiä, että kärsiikö akvarellien läpikuultavuus runsaan pigmentin vuoksi ja vastaus tähän on, että ei kärsi. Kun akvarellivärillä on hyvä väripigmentti, pystyy taiteilija säätelemään värin syvyyttää ja voimakkuutta vedellä. Akvarellivärien hyvä väripigmentti mahdollistaa maalauslopputuloksesta elävän, koska pigmentin voimakkuus on säädeltävissä. Jos akvarellivärien väripigmentti ei ole riittävä jää maalauslopputulos herkästi valjuksi.

Akvarelliväripigmentin määrä ilmoitetaan akvarelliväreissä seuraavasti; läpikuultava, puoliksi läpikuultava, puolipeittävä ja peittävä.

Laadukkaita taiteilijatason akvarellivärejä valmistavat mm. Winsor & Newton sekä White Nights.

Winsor & Newton valmistaa myös spesifisoituja akvarellivärilajitelmia, joihin akvarellivärit on valikoitu maalattavavan teoksen mukaisesti. Näitä ovat mm. luontoaiheet, kukat, kasvot, vesiaiheet ja taivasaiheet.

Tuotteet akvarellimaalaukseen