Akvarellimaalaus tarvikkeet

Akvarellimaalaus tarvikkeet

Aloittaessasi akvarellimaalausta tulet tarvitsemaan muutamia akvarellimaalaus tarvikkeita. Akvarellimaalaus on kaikista taidemaalaustyyleistä ehkä oikukkain ja omalla tavallaan armottomin, sillä hempeiden ja läpikuultavien värien vuoksi pieleen menneen teoksen korjailu on lähes mahdotonta. Lisäksi akvarellivärit käyttäytyvät akryyliväreihin ja öljyväreihin verraten myös arvaamattomasti. Mutta monet taiteilijat pitävätkin juuri näitä asioita akvarellimaalauksen suolana. Jotta saisit parhaan mahdollisen akvarellimaalauskokemuksen kannattaa aloittelevankin akvarellistin panostaa muutamiin akvarellimaalaus tarvikkeisiin heti kättelyssä.

Akvarellivärit

Akvarellivärien valinnassa huomio kannattaa ensisijaisesti kiinnittää värien pigmentti määrään. Mitä enemmän akvarelliväri sisältää pigmenttiä, sitä kauniimmalta akvarellivärit näyttävät teoksessa. Aloittelevan akvarellistin kannattaa panostaa akvarellivärien laatuun! Aloittelevan akvarellistin kannattaa alkuun hankkia valmis akvarellivärilajitelma. Valmis akvarellivärilajitelma sisältää n. 10 akvarellivärinappia, joiden avulla aloitteleva akvarellisti pääsee helposti vauhtiin. Valmiit akvarellivärilajitelmat soveltuvat myös kokeneelle akvarellistille! Valmiin akvarellivärilajitelman etu on, että värilajitelma on koostettu tärkeimmistä ”pääväreistä”. Maalauskokemuksen kartuttua on värivalikoimaa helpompi lähteä kasvattamaan yksittäisillä akvarelliväreillä. Tutustu suosittuihin Winsor & Newton akvarelliväreihin.

Akvarellivärejä on saatavilla perinteisten akvarellivärinappien lisäksi myös nestemäisinä, jotka myydään värituubeissa. Voit lukea akvarellivärilajitelmista lisää tästä.

Akvarellisivellin

Aloittaessasi akvarellimaalauksen tarvitset itsellesi akvarellisiveltimiä. Aloittelevankin taiteilijan kannattaa panostaa laadukkaisiin akvarellisiveltimiin. Akvarellisiveltimen ominaisuuksilta vaaditaan melko paljon, sillä niiden tulee olla imukykyisiä ja pehmeitä, mutta samalla akvarellisiveltimen tulee säilyttää ryhtinsä.

Akvarellisiveltimeksi sopivat parhaiten luonnonkarvoista valmistetut siveltimet ja näitä ovat mm. poninkarvasiveltimet, häränkarvasiveltimet, oravankarvasiveltimet, sudenkarvasiveltimet sekä arvostetut näädänkarvasiveltimet. Myös jotkin keinokuitusiveltimet soveltuvat akvarellimaalaukseen. Keinokuitusivellinpakkauksessa on erikseen maininta, kun ne soveltuvat akvarellivärimaalaukseen. Aloittelevan akvarellimaalaajan saattaa olla helpointa hankkia valmis akvarellisivellinlajitelma, joka sisältää n. 4-10 kpl erilaista akvarellisivellintä.

Voit lukea lisää akvarellisiveltimistä tästä.

Väripaletti akvarelliväreille

Akvarellimaalauksessa tarvitset itsellesi asianmukaisen väripaletin. Akryylimaalauksessa ja öljyvärimaalauksessa käytettävien väripalettien materiaalilla ja muodolla ei juurikaan ole merkitystä, mutta akvarellimaalauksessa käytettävät väripaletit edellyttävät tiukempaa skaalaa muodon ja materiaalin suhteen.

Akvarellimaalauksessa käytetään väripaletteja, jotka muodostuvat pienistä kennoista / lokeroista ja ne ovat materiaaliltaan muovia tai posliinia. Posliinista valmistetut väripaletit ovat hieman arvokkaampia kuin muovista valmistetut väripaletit, mutta niiden ominaisuuksilla ei ole suuria eroja. Posliinista valmistettu väripaletti on muovista väripalettia painavampi, jonka ansiosta se pysyy hieman vakaammin aloillaan. Toisaalta posliinista valmistettu väripaletti voi särkyä, mutta muovinen paletti ei ota nokkiinsa, vaikka se lattialle putoaisi. Akvarellimaalauksen vakavammin ottavat taiteilijat arvostavat posliinista väripalettia enemmän, mutta muovinen väripaletti soveltuu alkavalle ja harrastavalle akvarellistille oikein hyvin.

Tarvikkeet akvarellimaalaukseen

Tuotevalikoimastamme löydät perustarvikkeita akvarellimaalaukseen kuten värejä, siveltimiä ja akvarellipaperilehtiöitä. Tutustu vesivärimaalauksen tuotteisiin alta.

Akvarellimaalaussieni

Akvarellimaalauksessa käytetään usein aisanmukaista akvarellisientä. Akvarellisienestä onkin moneksi, sillä se soveltuu akvarellipaperin kasteluun, taustojen ja efektien maalaukseen, sekä siveltimen märkyysasteen säätelyyn. Kastele akvarellisieni ja kostuta akvarellisivellin vesiastian sijaan akvarellisieneen, jonka jälkeen otat siveltimeen väriä ja aloitat maalaamisen. Akvarellisieniä on saatavilla kätevinä lajitelmina, jotka sisältävät eri pintarakenteisia sieniä. Muista, että akvarellimaalaussieni ei ole välttämätön tarvike akvarellimaalauksessa.

2 vesiastiaa

Akvarellimaalauksen aikana tarvitset kaksi vesiastiaa. Toinen astia on akvarellisiveltimien puhdistukseen ja toinen astia itse maalausvedelle.

Akvarellipaperi

Hyvä ja asianmukainen akvarellipaperi on akvarellimaalauksessa kaiken a ja o! Aloittelevankin akvarellistin kannattaa panostaa hyvään akvarellipaperiin. Akvarellipapereita on saatavilla eri paksuisina. Mitä paksumpi akvarellipaperi on, sitä paremmin se kestää märkätyöskentelyä. Aloittelevan akvarellistin kannattaa valita n. 300 g akvarellipaperi, joka on kaikkien käytetyin akvarellipaperi. Akvarellipapereita on saatavilla eri pintarakenteisina, jotka ovat: sileä (S), puolikarkea (PK) ja karkea (K). Akvarellipapein pintarakenne kannattaa valita sen mukaan mitä on aikeissa maalata. Jos olet maalaamassa ensimmäistä kertaa akvarelliväreillä kannattaa sinun valita puolikarkea akvarellipaperi, sillä se soveltuu hyvin kaikkiin maalaustekniikoihin.

Muistathan, että akvarellipaperi liotetaan vedessä ennen maalauksen aloittamista. Miksi? Akvarellipaperi venyy hieman kastuttuaan, jonka vuoksi akvarellipaperi liotetaan vedessä. Liotettu akvarellipaperi asetetaan maalauspohjalle ja sille tehdään asianmukainen pingotus. Tämä toimenpide on tärkeä, sillä akvarellipaperin ei ole tarkoitus venyä ja aaltoilla itse maalausvaiheessa. Liotettu ja pingotettu akvarellipaperi kuivuu suoraksi, jolloin se on kaunis ja valmis kehystettäväksi.

Voit lukea akvarellipaperin ominaisuuksista, liotuksesta ja pingotuksesta lisää tästä.

Liotusastia akvarellipaperille

Tarvitset astian, jossa liotat akvarellipaperin, sillä akvarellipaperi tulee liottaa vedessä ennen pingotusta ja maalauksen aloittamista. Liotusastiaksi soveltuu hyvin laakea pesuvati tai vaikka tiskiallas.

Maalausalusta akvarellipaperille

Akvarellimaalauksessa käytetään maalausalustaa, johon akvarellipaperi kiinnitetään. Maalausalustaksi soveltuu vanerilevy tai muovipleksi. Vanerilevy on varmasti suosituin maalausalusta akvarellimaalauksessa, jota myös aloittelevan akvarellistin kannattaa kokeilla. Akvarellipaperi kiinnitetään maalausalustaan valitun maalausalustan mukaisesti.

Niittipyssy ja niitit tai kasviliimateippi

Niitit ja kasviliimateippi ovat kiinnikkeitä, joiden avulla akvarellipaperi kiinnitetään maalauspohjaan. Kiinnikkeet määräytyvät sen mukaan minkä maalausalustan ja pingotustavan valitset. Ehkä selkein ja helpoin pingotus tehdään vanerilevylle ja niittien avulla. Pääset lukemaan pingotuksen ja kiinnittämisestä tarkemmin tästä

Säilytystila akvarelliväreille ja muille tarvikkeille

Akvarelliväreille, akvarellisiveltimille sekä muille akvarellimaalaustarvikkeille on hyvä järjestellä oma säilytystila, jotta maalaustarvikkeet säilyvät hyvinä. Muista huolehtia taidetarvikkeiden puhdistuksesta ja kuivauksesta maalaustuokion jälkeen. Vaikka akvarellimaalauksessa ei käytetä vahvoja ja myrkyllisiä ohenteita / apuaineita, ei varmasti ole pahitteeksi, että säilytät akvarellivärit sekä muut tarvikkeet poissa lasten ja lemmikkien ulottuvilta.

Tuotteet akvarellimaalaukseen