Pellavaöljy

Pellavaöljy

Öljyvärimaalauksessa tulet käsittelemään pellavaöljyä, jonka vuoksi suosittelemme seuraavan artikkelin lukemista.

Pellavaöljy on tärkeässä roolissa öljyvärimaalauksessa ja se toimii yhtenä ohenne aineena maalausnesteen valmistuksessa.

Harmittomalta kuulostava pellavaöljy kätkee kuitenkin sisälleen piilevän vaaraan, sillä pellavaöljy on itsestään syttyvää. Tämän vuoksi listasimme tärkeimmät asiat, jotka sinun tulee ottaa huomioon pellavaöljyn käsittelyssä.

Säilytys

Pellavaöljy on turvallisinta säilyttää muovisessa pullossa. Älä säilytä pellavaöljyä lasipullossa, sillä lasipullo voi kaatuessaan särkyä ja aiheuttaa merkittävän paloriskin.

Millainen säilytyspaikka olisi hyvä?

Säilytyspaikan tulisi olla sellainen, että jos säilytyspurkki rikkoutuu, vuotaa tai kaatuu ei pellavaöljyä saisi päästä valumaan asuintalon, varaston tai minkään muunkaan rakennelman rakenteisiin. Säilytyspaikan lähettyvillä ei myöskään saisi olla tekstiileitä. Ulkotilat soveltuvat pellavaöljyn säilytykselle hyvin.

Miten me säilyttäisimme pellavaöljyn

Säilyttäisimme pellavaöljyä muovipullossa. Lisäksi laittaisimme muovipullossa olevan pellavaöljyn vielä kannelliseen muoviämpäriin ja säilyttäisimme sen ulkotiloissa.

Miten pellavaöljyisiä riepuja, rättejä ja paperipyyhkeitä tulisi käsitellä?

Pesu
Pellavaöljyn tahrimat rievut ja rätit voidaan pestä (runsaasti hankaamalla) jolloin syttymisvaara poistuu. Huolellisesti pestyt rievut ja rätit voidaan lopuksi asetella ulos tai johonkin muuhun ilmavaan tilaan kuivumaan.

Ilmakuivaus
Pellavaöljyn tahrimat rievut ja rätit voidaan myös astella ulos kuivumaan, mutta huolehtien ettei tuuli tiputa niitä esim. terassille. Syttymisvaara poistuu, kun pellavaöljy on kuivunut.

Polttaminen
Rievut, rätit ja paperipyyhkeet voidaan myös polttaa välittömästi käytön jälkeen.

HUOM! Älä koskaan jätä pellavaöljyn tahrimia riepuja, rättejä ja peripyyhkeitä sellaisenaan yhteen kasaan. Älä myöskään heitä niitä sellaisenaan roskikseen! Syttymisvaara on tällöin erittäin suuri. Pellavaöljyn tahrimia välineitä tulee käsitellä, kuin mitä tahansa muutakin ongelmajätettä.

Lopuksi

Edellä mainittujen tietojen perusteella ymmärrät, miksi öljyvärimaalauksen jälkeen jälkitoimet ovat tärkeitä. Siveltimet, rätit ja rievut tulee siis pestä nopeasti ja kunnolla heti maalaustuokion jälkeen! Asianmukaisen pesun jälkeen välineet tulee kuivata hyvin ja huolehtia, että kuivumistila on riittävän ilmava. Huolellisesti puhdistetut ja kuivatut taidetarvikkeet siirretään lopuksi asianmukaisille säilytyspaikoille.

Tuotteet öljyvärimaalaukseen