Öljyvärimaalaus tekniikat

Öljyvärimaalaus tekniikat

Öljyväreillä voidaan maalata useilla eri tekniikoilla. Listasimme alle yleisimmät öljyvärimaalaustekniikat.

Alla prima

Eli kertamaalaus on maalaustekniikka, jossa teos maalataan valmiiksi yhdellä maalauskerralla. Tässä tekniikassa unohdetaan monien kerrosten maalaaminen ja keskitytään ainoastaan käsillä olevaan hetkeen. Tämä tekniikka sopii parhaiten myös aloittelevalle öljyvärimaalarille.

Plein air

Tarkoittaa ulkovärimaalausta. Tätä maalaustekniikkaa suositaan etenkin silloin, kun öljyväreillä maalataan ulko-olosuhteissa ja teokseen halutaan ”vangita” juuri maalaushetkellä vallitseva tunnelma. Tällä maalaustyylillä teos maalataan alusta loppuun yhdellä maalauskerralla.

Laseeraus

Eli kuultovärimaalaus on tekniikka, jossa maalataan kerroksellisesti. Laseeraus on yksi perinteikkäimpiä öljyvärimaalaus tekniikoita, joka soveltuu parhaiten mm. muotokuvamaalaukseen. Tämä maalaustyyli perustuu siihen, että teokseen maalataan monia eri maalikerroksia, joiden avulla maalaukseen saadaan luotua hienoja valovoimaisia sävyjä. Laseeraus on kuitenkin hyvin hidasta ja aikaa vievää, sillä maalaustyylin perustuessa useiden kerrosten maalaamiseen, tulee jokaisen maalikerroksen olla täysin kuiva, ennen kuin uuden kerroksen työstäminen aloitetaan. Tässä maalaustyylissä on tärkeää muistaa maalin rasvaisuusasteen lisääminen maalikerrosten kasvaessa -> Lue aiheesta lisää tästä

Impasto

Tässä tekniikassa ei maalia säästellä. Tämän tekniikan pääasiallinen tarkoitus on saada luotua teokseen kolmiulotteista pintavaikutelmaa sekä runsautta. Maalia levitetään maalauspohjalle paksuina kerroksina. Tähän tekniikkaan soveltuvat parhaiten palettiveitsi tai tuhdimpi sivellin, joka jaksaa liukua paksummassakin värimäärässä.

Grisaille

Tämä tekniikka tunnetaan myös nimellä harmaasävymaalaus. Maalaus on yksivärinen ja se toteutetaan käyttämällä kaikkia harmaansävyjä mustan ja valkoisen välillä.

Sgraffito

Tämän tekniikan avulla saat luotua maalaukseen hienoja pintavaikutelmia. Tässä tekniikassa tuodaan maalauspinnan alempaa värikerrosta esiin raaputtamalla tai kaivertamalla ylintä maalikerrosta. Raaputus tai kaivertaminen onnistuu hyvin palettiveitsen avulla. Tätä menetelmää voi kokeilla esim. viiksien tai vaikka hevosen- tai koiranhännän elävöittämisessä.

Sumraus tai shumraus

Tässä tekniikassa maalataan tehosteita niin, että alempia maalauskerroksia jätetään paikoitellen näkyviin. Käytännössä väriä hierotaan paksulti alemman värikerroksen päälle, jolloin maalaus saa hienoa elävyyttä. Sumraus voidaan tehdä kuivalla siveltimellä, palettiveitsellä tai vaikka kangasriepua käyttämällä. Tätä tekniikkaa kanttaa kokeilla, vaikka vaatteiden tai taivaan elävöittämiseen. Sumraus kannattaa tehdä hallitusti, jottei tekniikka muutu huomaamatta laseerauksesi.

Kuivaharjatekniikka

Tässä tekniikassa öljyvärejä levitetään kuivalla siveltimellä kuivuneen maalikerroksen päälle tai suoraan puhtaalle kankaalle. Tällä tekniikalla värit tarttuvat pääasiassa vain alemman maalipinnan kohoumiin tai puhtaan kankaan poimuihin, jättäen alla olevan maalikerroksen tai kankaan poimut läpikuultavasti näkyviin. Tämä tekniikka luo hienoja efektejä ja elävöittää teosta upeasti. Kokeile maalata tämän tekniikan avulla esim. ruohoa, pilviä tai hiuksia.

Tuotteet öljyvärimaalaukseen