5 vinkkiä öljyvärimaalaukseen

5 vinkkiä öljyvärimaalaukseen

Ennen kuin ryhdyt maalaamaan öljyväreillä sinun kannattaa valmistautua maalaushetkeen hyvin. Huomioon otettavia asioita on jonkin verran, mutta hyvä valmistautuminen takaa sinulle mielekkään maalauskokemuksen. Koska huomioon otettavia asioita paljon keräsimme 5 kohdan vinkkilistan asioista, jotka sinun kannattaa huomioida ennen siveltimeen tarttumista.

1. Maalauspaikan valitseminen

Hyvä ilmanvaihto! Paikassa jossa olet aikeissa maalata, tulee olla hyvä ilmanvaihto. Tämä on erittäin tärkeä asia, joka sinun tulee ottaa ensisijaisesti huomioon maalauspaikkaa valitessasi. Öljyvärit itsessään haisevat jonkin verran, mutta tärpätti jota käytetään öljyvärien ohenteena (osana maalausnestettä) ja välineiden puhdistuksessa on hyvin voimakas hajuinen ja terveydelle haitallinen. Vaikka markkinoilla on saatavilla tuoksuttomia tärpättejä ovat ne haitallisia terveydelle yhtä lailla, kuin hajullinen tärpätti.

Valoisa maalauspaikka on öljyvärimaalauksessa tärkeää. Paras valo on luonnonvalo. Mikäli sinun ei ole mahdollista maalata luonnonvalossa antaa kahdesta suunnasta tuleva pehmeä loisteputkivalaistus varteenotettavan korvikkeen luonnonvalolle.

2. Suojautuminen ja tarvikkeiden varaaminen

Suojaa itsesi ja maalausympäristö hyvin. Öljyvärit eivät lähde pois vaatteista eikä muiltakaan pinnoilta. Valitse itsellesi sellaiset vaatteet joiden tahriutuminen ei sinua haittaa. Maalausessun käyttö on myös suositeltavaa. Mikäli maalaat pöydällä kannattaa pöytä suojata, vaikka vanhalla lakanalla ja/ tai pöytäliinalla, jonka olet taitellut useammalle kerrokselle. Myös pahvin käyttäminen lakanan alla on suositeltavaa. Mikäli taas käytät maalaustelinettä kannattaa lattia suojata maalaustelineen ympäriltä esim. sanomalehdillä tai pahvilla.

Ota esille taidetarvikkeet, joita olet aikeissa käyttää. Tärkeimmät tarvikkeet ovat väripaletti, palettiveitsi, siveltimet, hiili / pehmeä lyijykynä ja fiksatiivi, ohenteet, purkki / astia (maalausnestettä varten), muovinen tarjotin tai jokin muu laakea muovinen alusta, kangasrievut, maalaustausta ja tietysti myös öljyvärit. Mikäli olet aikeissa maalata suurta teosta on maalaustelineen käyttö suositeltavaa. Mikäli käytät maalaustelinettä säädä teline hyvälle tasolle, ennen maalauksen aloittamista. Öljyvärimaalauksen taidetarvikkeista voit lukea lisää tästä

Vinkki! Varaa maalauksen ajaksi useampi sivellin ja mielellään myös muutama palettiveitsi niin, että tummille ja vaaleille sävyille olisi omat työvälineet. Siveltimien ominaisuuksista voit lukea lisää tästä

Tarvikkeet öljymaalaukseen

Verkkokaupastamme löydät muun muassa valmiita öljyvärimaalaukseen soveltuvia maalauspohjia, siveltimiä sekä vesiliukoiset öljyvärilajitelmat.

3. Maalauksen aloittaminen

Luonnostele. Mikäli haluat tehdä maalaukselle luonnostelun, kannattaa luonnostelu tehdä ennen, kuin aloitat värien sekoittamisen ja maalausnesteen valmistuksen. Luonnosteluun soveltuvat parhaiten hiili tai hyvin pehmeä lyijykynä. Valmis luonnostelu kannattaa lopuksi kiinnittää fiksatiivilla. Fiksatiivin käyttö on aiheellinen, etenkin jos teet luonnoksen hiilellä.

Värien sekoittaminen. Jos mielessäsi on tehdä tietynlainen värisekoitus jota tulet käyttämään maalauksessa runsaasti, kannattaa sekoitusta tehdä yhdellä kerralla runsaampi määrä. Öljyvärit eivät kuivu yhtä nopeasti kuin akryylivärit, joten maalin hukkaan menemistä ei tarvitse öljyvärimaalauksessa pelätä. Lisäksi halutun värisävyn saaminen jälkeenpäin sekoittamalla voi olla hyvinkin haasteellista. Öljyvärit saat sekoitettua kätevästi palettiveitsen avulla.

Vinkki! Käytä aina puhdasta ja kuivaa sivellintä eri sävyjen aikaansaamiseksi. Levitä / annostele yhdellä siveltimellä väriä kankaalle ja aloita / jatka teoksen työstämistä toisella siveltimellä.

Valmista maalausneste. Katso ohje maalausnesteen valmistamisesta

4. Maalauksen aikana

Muista puhdistaa siveltimiä maalauksen aikana. Puhdistus onnistuu hyvin kangasrievun ja tärpätin avulla. Mutta ÄLÄ koskaan jätä siveltimiä makaamaan tärpättiastiaan. Jos siveltimet jätetään tärpättiastiaan niiden käyttöikä jää hyvin lyhyeksi.

5. Maalauksen jälkeen

Olipa teoksesi vielä kesken tai valmis asetetaan se maalaustuokion päätyttyä paikkaan, jossa se saa kuivua rauhassa. Muista, että kuivuminen vie aikaa, eikä sen kanssa saa hätiköidä. Kuivumisaika riippuu maalikerroksen paksuudesta ja maalausnesteen tärpättipitoisuudesta. Valmis ja kuivunut teos suojataan vernissalla. Muistathan, että vernissaaminen tehdään vasta, kun teos on läpikotaisen kuiva! Öljyvärimaalauksen kunnollinen kuiviminen kestää pitkään ja valmiit teokset vernissataankin yleensä vasta vuoden kuluttua.

Väriskoitusten taltioiminen. Mikäli sinulta jäi tällä maalauskerralla reilusti yli maalia, voit kerätä ylijääneen maalin esim. kannelliseen purkkiin seuraavaa maalauskertaa varten.

Puhdista taidetarvikkeet huolellisesti ja hyvin heti maalaustuokion jälkeen. Siveltimet ja palettiveitset puhdistetaan ensin tärpätillä. Kasta kangasriepuun tärpättiä ja puhdista välineistä suurimmat maalit. Tämän jälkeen siveltimet, palettiveitset ja väripaletti pestään vielä saippuavedellä. Puhdistuksen jälkeen taidetarvikkeet voidaan pintakuivata esim. puhtaalla kangasrievulla, vanhalla pyyhkeellä tai paperipyyhkeillä. Tämän jälkeen taidetarvikkeet asetetaan paikkaan, jossa ne saavat kuivua rauhassa. Huolehdi että siveltimet asetetaan kuivumaan vaaka-asentoon. Taidetarvikkeet voidaan puhdistaa myös kotioloissa ympäristöystävällisesti -> Lue aiheesta lisää tästä

Muiden jälkien siivoaminen. Huolehdi, että värituubit- ja purkit sekä ohenneaineiden korkit ja kannet ovat hyvin kiinni. Aseta värit ja ohenteet asiaan kuuluville pakoille. HUOM! Muistathan, että pellavaöljy on itsestään syttyvää, joten sen käsittelyssä tulee olla huolellinen. Huolehdi mm. pellavaöljyn tahrimista esim. kangasriepujen hävityksestä asianmukaisella tavalla -> Lue  lisää pellavaöljyn käsittelystä.

Huolehdi vielä lopuksi maalauspaikan lopputuuletuksesta. Tämä on hyvä muistaa ainakin silloin, jos maalasit paikassa, joka on käytössä muussakin, kuin maalaustarkoituksessa.

Aseta kuivat ja puhdistetut taidetarvikkeet asiaan kuuluville paikoille. Taidetarvikkeet säilytetään asianmukaisissa laatikoissa tai purkeissa (esim. kannellisissa muovirasioissa) sekä asiaankuuluvilla paikoilla niin, että kaikki värit, ohenteet ja tarvikkeet ovat poissa lasten ja lemmikkien ulottuvilta. Huolehdi myös, ettet säilytä taidetarvikkeiden kanssa muita kodintarvikkeita. Varaa mieluiten taidetarvikkeille oma erillinen paikka kodissasi.

Tuotteet öljyvärimaalaukseen