Öljyvärit – aloittelijalle

Öljyvärit - aloittelevalle taiteilijalle

Aloittelevan taiteilijan ei tarvitse ostaa kerralla kaikkia värejä. Peruslähtökohtana on, että noin kymmenestä väristä on hyvä aloittaa. Sekoittamalla värejä saat luotua itsellesi kirjon uusia värivaihtoehtoja. Muista, että valkoista väriä tulee kulumaan värisekoituksien myöstä huomattavasti runsaammin, kuin muita värejä. Listasimme alle öljyvärivaihtoehtoja, jotka soveltuvat hyvin aloittelevan öljyvärimaalaajan värivalikoimaan.

Huomioi ainakin nämä:

 • Titaanivalkoinen
 • Perussininen (lämmin)
 • Ultramariininsininen (kylmä)
 • Taivaansininen
 • Sitruunankeltainen (kylmä)
 • Keltainen okra
 • Viridianvihreä
 • Alitsaarinpunainen (kylmä)
 • Kadmium punainen (lämmin)
 • Umbra, poltettu
 • Sienna, poltettu
 • Musta (ivory tai norsunluu)

Markkinoilta löytyy myös varteenotettavia värisettejä, joista aloittelevan taitelijan on helppoa lähteä liikkeelle. Maalauskokemuksen kasvaessa, voit kasvattaa värivalikoimaasi yksittäisillä väreillä.

Öljyvärien ominaisuudet

Öljyvärit kuuluvat taiteilijaväreihin samoilla tavoin kuin akryylivärit, mutta niiden ominaisuudet poikkeavat toisistaan huomattavasti. Öljyvärit ovat öljypohjaisia ja niiden sideaineena toimii öljy. Sideaineen lisäksi öljyvärit sisältävät akryylivärien tavoin myös pigmenttiä. Öljyvärien kuivumisaika on myös huomattavasti pidempi, kuin akryyliväreillä, sillä öljyvärit eivät kuivu haihtumalla vaan hapettumalla.

Öljyvärejä on saatavilla useita eri laatuja, jotka voidaan jakaa taiteilija- ja keskitaitelijaväreihin sekä harrasteväreihin. Toisin kuin akryylivärit, vaativat öljyvärit aina ohenteiden käytön. Tyypillisimmät ohenteet öljyväreille ovat pellavaöljy ja tärpätti. Näistä ohenteista valmistetaan öljyväreille maalausneste. Maalausnesteen tarkoitus on helpottaa öljyvärien levittämisestä ja tukea lopputulosta. Pelkällä tärpätillä tehty ohennus, tekee valmiista maalauksesta herkästi hauraan ja samean. Pellavaöljy ja tärpätti yhdessä käytettynä tukevat toinen toisiaan. Tärpätti ohentaa tehokkaasti sekä edesauttaa kuivumista ja pellavaöljy kirkastaa maalipintaa. Markkinoilta löytyy myös valmiita maalausnesteitä.

Öljyväreillä maalataan tyypillisesti kerroksittain. Ensimmäinen luonnos tehdään tyypilisimmin hiiltä käyttäen. Kerroksittain maalatessa on tärkeää muistaa maalausjärjestys sekä maalausnesteissä käytettävien ohenne suhteiden muuttaminen kerrosmäärien kasvaessa. Nyrkkisääntönä on, että maalauskerrosten lisääntyessä, tulee maalausnesteen öljypitoisuutta nostaa. Kerroksellinen maalaaminen öljyväreillä vie aikaa, mutta lopputulos on palkitsevaa! Öljyväreillä maalataan pingotetulle kangaspohjalle tai asiaan kuuluvalle paperille. Parhaimman pohjan öljyväreille antaa pingotettu kangaspohja. Öljyvärit eivät tarvitse pohjatyön tekemistä, kun maalataan pingotetulle kankaalle, sillä öljyväreille soveltuva maalauskangas on pinnaltaan valmiiksi vahamainen.

Öljyvärimaalauksen kuivumisessa ei saa hätiköidä! Valmis teos kuivuu kerrosmääristä riippuen useita viikkoja tai jopa kuukausia. Valmis, mutta vielä märkä teos suojataan Vernissalla. Ennen vernissausta, tulee öljyvärimaalauksen olla täysin kuiva ja koska kuivuminen vie runsaasti aikaa, tehdään vernissaaminen yleensä vasta vuoden kuluttua.

Tuotteet öljyvärimaalaukseen