Öljyvärien ohentaminen pähkinänkuoressa

Öljyvärien ohentaminen pähkinänkuoressa

Öljyvärien ohentaminen saattaa olla aloittelevan taiteilijan suurin kynnys lähteä tutustumaan öljyvärien kiehtovaan maailmaan. Aloitteleva taiteilija saattaa olla hämillään, kun puhutaan ohenteista, ohentamisesta, maalausnesteistä ja maalausnesteiden valmistuksesta. Huoli pois! Tässä artikkelissa tutustumme öljyvärien ohenteisiin, maalausnesteen valmistamiseen ja kerroksellisen maalauksen aikana huomioon otettaviin asioihin, ohenteiden osalta.

Miksi öljyvärejä ohennetaan?

Jos öljyvärejä ei ohennettaisi, olisi värien käsittely ja levittäminen hankalaa. Lisäksi ohenteet edesauttavat maalauksen kuivumista. Lisäksi ohenteiden käyttö tukee maalauksen lopputulosta. Öljyvärimaalauksessa käytetään tyypillisesti kahta eri ohenneainetta.

Öljyväreille soveltuvat ohenteet

Kirkaspohjainen öljy, joista käytetyin on pellavaöljy. Pellavaöljy ohentaa sekä ylläpitää öljyvärien sideainetasapainoa. Muista, että öljyvärimaalauksessa käytetään kylmäpuristettua pellavaöljyä.

Huom! Muistathan, että pellavaöljy on itsestään syttyvää, joten sen käsittelyssä ja säilytyksessä pitää olla tarkkana. Lue lisää pellavaöjystä.

Tärpätti: Tärpätti ohentaa tehokkaasti ja edesauttaa öljyvärien kuivumista.

Tutustu myös Winsor & Newtonin vesiliukoisiin öljyväreihin.

Mitä ohenteilla tehdään?

Öljyvärien ohenteista (pellavaöljy ja tärpätti) valmistetaan öljyväreille maalausneste, jonka tarkoitus on helpottaa öljyvärien levittämisestä, tukea maalauksen lopputulosta ja helpottaa värien kuivumista.

Tarvikkeet öljymaalaukseen

Verkkokaupastamme löydät muun muassa valmiita öljyvärimaalaukseen soveltuvia maalauspohjia, siveltimiä sekä vesiliukoiset öljyvärilajitelmat.

Maalausnesteen valmistus

Kertamaalaukseen tarkoitetun maalausnesteen valmistus on helppoa. Suhde 1:1 on sellainen, jota pidetään toimivana (1 osa pellavaöljyä ja 1 osa tärpättiä). Jotkut taitelijat sekoittavat maalausnesteen joukkoon myös dammarhartsia, mutta sen käyttö ei ole välttämätön, varsinkaan aloittelevan taitelijan kohdalla. Markkinoilla on myös ostettavissa valmiita maalausnesteitä, joita voidaan käyttää sellaisenaan.

Ohentamista ei tehdä pelkällä tärpätillä. Vaikka tärpätti yksinään ohentaakin öljyvärejä hyvin, älä käytä sitä pelkkänä ohenneaineena. Pelkällä tärpätillä tehty ohennus, tekee valmiista maalauspinnasta herkästi hauraan ja samean.

Ohentaminen pelkällä pellavaöljyllä ei myöskään kannatta. Pelkällä pellavaöljyllä tehty ohennus, tehostaa öljyvärien rasvaisuutta joten valmiin teoksen kuivuminen kestäisi tällä ohennustyllillä todella pitkään.

Käytä siis tärpättiä ja pellavaöljyä aina yhdessä. Pellavaöljy ja tärpätti yhdessä käytettynä tukevat toinen toisiaan. Tärpätti ohentaa tehokkaasti sekä edesauttaa kuivumista ja pellavaöljy kirkastaa maalipintaa.

Dammarhartsi (ei välttämätön!). Jotkin taiteilijat sekoittavat maalausnesteeseen joukkoon dammarhartsia, tärpätin ja pellavaöljyn lisäksi. Dammarhartsin käyttö maalausnesteessä ei ole välttämätön. Joten aloitteleva taitelija (sekä kokeneempikin konkari) pärjää hyvin pelkän pellavaöljyn ja tärpätin avulla. Dammarhartsi nopeuttaa tärpätin tavoin öljyvärien kuivumista. Mikäli haluat kokeilla dammarhartsia maalausnesteessä, tulee sinun huomioida, että dammarhartsi ei liukene hajustamattoman tärpätin joukkoon.

Miten maalausnestettä käytetään?

Kun olet annostelut väripaletille haluamasi öljyvärin, tulee sinun lisätä värin joukkoon maalausnestettä.

Käytännössä näin:

Maalausneste sekoitetaan erillisessä purkissa / astiassa, jonka jälkeen siveltimen kärki kastetaan maalausnesteeseen (maalausnestettä EI kaadeta suoraan öljyvärien päälle, eikä öljyvärejä kaadeta maalausnesteen joukkoon).

Sekoita siveltimellä (jonka olet kastellut maalausnesteessä) väripaletissa olevaa väriä, jonka jälkeen ohennus on valmis.

Värin paksuuden määrität itse. Mikäli haluat reilumpaa ohennusta toista tämä, kunnes olet tyytyväinen värin koostumukseen.

Kerroksellinen maalaaminen

Kerroksellisessa maalauksessa on tärkeää muistaa oikea maalausjärjestys sekä maalausnesteissä käytettävien ohennesuhteiden muuttaminen, kerrosmäärien kasvaessa. Nyrkkisääntönä on, että maalauskerrosten lisääntyessä tulee maalausnesteen öljypitoisuutta nostaa.

Kerroksellisessa maalauksessa on huolehdittava, että kerrokset kuivuvat tasaisesti ja jokainen maalikerros on täysin kuiva, ennen kuin aloitat uuden kerroksen maalaamista. Kerroksellisessa maalaamisessa on tyypillistä, että ensimmäinen kerros maalataan hyvin tärpättipitoisella ohenteella (tai jopa kokonaan tärpättiohenteella ohenteella). Kerrosmäärien lisääntyessä nostetaan maalausnesteen öljypitoisuutta niin, että viimeisellä maalikerroksella on rasvaisin maalipitoisuus.

Tuotteet öljyvärimaalaukseen