Taiteilijan maalausteline – Vinkit maalaustelineen valintaan

taiteilijan maalausteline

Mikä on taiteilijan maalausteline?

Taiteilijan maalausteline on paikka, johon maalauspohja sijoitetaan maalaustuokion ajaksi. Maalaustelineitä on saatavilla kätevinä pöytämalleina sekä lattialle sijoitettavina malleina. Maalausteline kannattaa valita omien maalaustarpeiden mukaan. Kokosimme alle vinkkejä telineen valintaan:

Maalattavien teosten koko: Taiteilijan maalaustelineen valintaan vaikuttaa ensisijaisesti maalattavien teosten koko! Suurempien teosten maalaukseen sopivat lattialle sijoitettavat maalaustelineet ja hieman pienempien teosten maalaukseen soveltuvat hyvin pöytämalliset maalaustelineet.

Maalauspaikat: Sinun on myös hyvä miettiä, että millaisissa paikoissa sinun on tarkoitus maalata. Mikäli haluat itsellesi maalaustelineen, jonka saat pakattua helposti mukaan, vaikka luontoretkelle tai kesämökille, kannattaa sinun huomioida maalaustelineen paino ja liikuteltavuus. Markkinoilla on myös kenttätelineitä, jotka menevät huomattavan pieneen tilaan ja ovat kevyitä kantaa. Kenttätelineellä voit maalata myös kotona! Kenttätelineitä on saatavilla alumiinirunkoisina, sekä puisina.

Maalausasento: Maalaatko mieluummin seisten vai istuen? Lattialle sijoitettavat maalaustelineet soveltuvat pääsääntöisesti istuma- ja seisomatyöskentelyyn, kun taas pöytämalliset maalaustelineet soveltuvat parhaiten istumatyöskentelyyn.

Pöytämalliset taiteilijan maalaustelineet

Kenelle: Pöytämalliset maalaustelineet sopivat hyvin taidemaalausta aloittelevalle sekä jo karttuneemmalle taidemaalaajalle.

Maalattavan teoksen maksimikorkeus: n. 40 cm – 61 cm, riippuen pöytämallisen maalaustelineen mallista. Yleisesti voidaan kuitenkin sanoa, että pöytämallisen maalaustelineen avulla maalaat helposti pienet ja keskisuuret teokset.

Säilytys: Pöytämallisia taiteilijan maalaustelineitä on helppo säilyttää, sillä ne ovat pienehkön kokoisia sekä usein myös kasaan taitettavia, joten niiden säilytys on helppoa, sillä ne eivät vie paljoa tilaa.

Liikuteltavuus: Pienehkön kokonsa ja painonsa vuoksi pöytämallisia maalaustelineitä on helppo ja kätevä liikuttaa ja tämän vuoksi pöytämallinen maalausteline kulkeekin kätevästi taiteilijan mukana myös kodin ulkopuolelle.

Maalausasento: Pöytämallisilla taiteilijan maalaustelineillä maalaat ensisijaisesti istuen. Vinkki! Pöytämallisen maalaustelineen voi myös sijoittaa korkealle ja tukevalle tasolle, jolloin maalaustuokio voidaan suorittaa myös seisten.

Miksi valita pöytämallinen taiteilijan maalausteline? Mikäli pidät istumatyöskentelystä ja maalaat pääasiassa pieniä ja keskisuuria teoksia ja etsit itsellesi maalaustelinettä, joka on helppo säilyttää ja ottaa mukaan, on pöytämallinen taiteilijan maalausteline hyvä valinta. Lisäksi pöytämalliset taiteilijan maalaustelineet ovat hankintahinnaltaan edullisia.

Keskikokoiset lattiamalliset taiteilijan maalaustelineet

Kenelle: Keskikokoiset lattiamalliset taiteilijan maalaustelineet soveltuvat hyvin taidemaalausta aloittelevalle sekä jo karttuneemmalle taidemaalaajalle.

Maalattavan teoksen maksimikorkeus: n. 125 cm – 130 cm riippuen maalaustelineen mallista. Yleisesti voidaan kuitenkin sanoa, että keskikokoisilla lattiamallisilla maalaustelineillä maalaat kätevästi keskisuuria ja suurempia teoksia.

Säilytys: Keskikokoiset lattiamalliset maalaustelineet ovat melko helppoja säilyttää, sillä nämä maalaustelineet menevät lähes aina kasaan, jollin ne voidaan sijoittaa kätevästi, vaikka seinää vasten, kun maalaustuokio on päättynyt.

Liikuteltavuus: Keskikoiset taiteilijan maalaustelineet painavat n. 5 kg – 10 kg, joten maalaustelineitä on helpohko liikutella. Huomioitahan, että nämä maalaustelineet soveltuvat parhaiten sisätiloissa käytettäviksi.

Maalausasento: Nämä maalaustelineet mahdollistavat työskentelyn yleisesti aina seisten sekä istuen.

Miksi valita keskikokoinen lattiamallinen taiteilijan maalausteline? Jos haluat maalaustelineen, jonka avulla pystyt maalaamaan melko suuria teoksia ja haluat maalaustelineen, jonka säilytys ei vaadi erillistä maalaustilaa (Ateljeeta). Et kaipaa maalaustelineeltä ominaisuutta, että voisit pakata sen mukaasi luontoretkelle tai lomareissulle. Haluat hyvän maalaustelineen, jonka hankintahinta on kohtuullinen.

Suuret lattiamalliset taiteilijan maalaustelineet

Kenelle: Suuret lattiamalliset taiteilijan maalaustelineet sopivat kaikille, mutta ne ovat melko hintavia, jonka vuoksi näiden maalaustelineiden tärkein kohderyhmä on maalauksen vakavasti ottavat taiteilijat.

Maalattavan teoksen maksimikorkeus: n. 225 cm – n. 235 cm. riippuen maalaustelineen mallista. Yleisesti voidaan kuitenkin sanoa, että suurilla lattiamallisilla taitelijan maalaustelineillä voit maalata suuria sekä painavia teoksia.

Säilytys: Suuren kokonsa vuoksi tämän maalaustelineen säilytys voi olla haasteellinen, jos kodissa ei ole käytössä erillistä ja ainoastaan maalaukselle varattua tilaa (Ateljeeta).

Liikuteltavuus: Tämän maalaustelineen liikuteltavuus saattaa olla haasteellista kokonsa ja painonsa vuoksi.

Maalausasento: Mahdollistaa taiteilijan maalaamisen istuen ja seisten.

Miksi valita suuri lattiamallinen maalausteline? Olet taiteilija, joka ottaa maalaamisen vakavasti ja työstät suuria sekä painavia teoksia. Olet valmis panostamaan rahallisesti enemmän maalaustelineen hankintaan, ja sinulla on reilusti tilaa maalaustelineen säilytykselle tai ehkä jopa oma Ateljee.

Kenttäteline – taiteilijan maalausteline

Kenelle: Kenttäteline soveltuu niin aloittelevalle taidemaalaajalle, kuin maalauksen vakavamminkin ottavalle taidemaalaajalle.

Maalattavan teoksen maksimikorkeus: n. 84 cm – n. 115 cm, riippuen mallista.

Säilytys: Tämän taiteilijan maalausteline taittuu hyvin kasaan, jolloin sen säilytys on helppoa myös kotioloissa. Kenttäteline ei edellytä maalaustilaa (Ateljeeta).

Liikuteltavuus: Kenttätelineen liikuteltavuus on hyvä, sillä kenttätelineet ovat huomattavasti kevyempiä kuin isot lattiamalliset taiteilijan maalaustelineet. Kenttätelineitä on saatavana puurunkoisina sekä alumiinirunkoisina. Koska kenttäteline on kevyt ja hyvin kasaan taittuva, se kulkeutuu kätevästi taiteilijan mukana minne tahansa.

Maalausasento: Kenttäteline mahdollistaa taitelijan maalaustyöskentelyn yleisesti aina istuen sekä seisten.

Miksi valita kenttäteline? Kenttäteline on oiva valinta kun haluat maalata eri tiloissa, erityisesti ulkotiloissa. Haluat maalaustelineen, joka on helposti liikuteltavissa kevyen painon ja pieneen tilaan menon ansiosta ja jonka säilytys ei tuota sinulle päänvaivaa. Kenttätelineellä voit maalata myös hieman kookkaampia teoksia.

Miksi maalausteline on tärkeä apuväline taiteilijalle?

Sanotaan, että maalausteline on taidemaalarin yksi hyödyllisimmistä apuvälineistä. Kirjoitimme alle asioita, jotka maalausteline käytännössä taiteilijalle mahdollistaa.

Ergonominen maalausasento: Maalausteline mahdollistaa taiteilijalle hyvän ja ergonomisen maalausasennon. Maalaustelineen ansioista taiteilijat jaksavat maalata yhdellä istumalla pidempiä aikoja.

Maalauksen hahmotus, kokonaisuuden hallinta ja valaistus: Maalaustelineessä olevaa maalausta on helpompi hahmottaa sekä työstää kuin pöydällä makaavaa maalausta. Myös maalauksen kokonaisuutta on helpompi hallita sekä tarkastella eri etäisyyksistä ja kulmista. Taidemaalauksessa asianmukainen valaistus on tärkeää ja maalaustelineen avulla taiteilijan on helpompi saada valaistus hyväksi. Luonnonvalo on kaikkein paras valaistus taidemaalauksessa, mutta jos luonnonvaloa ei pystytä hyödyntämään on kahdesta suunnasta tuleva loisteputkivalaistus varteenotettava vaihtoehto.

Valumat ja roiskeet: Valumien tekeminen onnistuu parhaiten maalaustelineen avulla. Taiteilijan maalausteline mahdollistaa myös roiskeiden tekemisen monelta eri ulottuvuudelta.

Maalauksen kuivuminen: Valmiin maalauksen voit jättää maalaustelineelle odottamaan lopullista kuivumista tai seuraavaa maalauskertaa jos maalaus on jäänyt kesken.

Valmiin maalauksen loppuviimeistelyt tai alkuvalmistelut: Valmiin (ja täysin kuivuneen!) maalauksen Vernissaus onnistuu myös hyvin taiteilijan maalaustelineen avulla, varsinkin sprayna olevaa vernissaa on helpompi suihkuttaa maalauksen päälle tasaisesti. Myös siveltävän vernissan levitys helpottuu (käy tasaisemmin) maalaustelineen avulla. Myös gessottaminen sekä maalauksen ensiluonnostelu (esim. hiilellä, lyijykynällä tai ohuella maalilla) onnistuu kätevästi maalaustelineen avulla.

Maalaat missä vain! Taiteilijan maalausteline mahdollistaa maalaamisen myös kodin ulkopuolella. Kokeile vaikka maalata omassa puutarhassa kauniina kesäpäivänä, kokemus on varmasti miellyttävä!

Tutustu taidetarvikkeiden tarjontaan verkkokaupassamme!

Taidetarvikkeet