Akryylivärit maalauspohja

maalauspohja akryyliväreille

Akryylimaalauspohja on akryylimaalauksen aloitukselle yksi oleellisimmista asioista, joita tarvitset tutustuessasi akryylivärien jännittävään maailmaan. Taidemaalauksessa akryylimaalauspohjana käytetään tyypillisesti maalauspohjaa, joka on valmistettu kankaasta sekä akryyliväreille soveltuvaa paperipohjaa.

Akryylivärit kuitenkin soveltuvat oikeastaan mille tahansa maalauspohjalle sellaisenaan, joka tekee akryylimaalauksesta hyvin monipuolisen taidemaalauslajin. Tässä artikkelissa käymme läpi käytetyimpiä akryylimaalauspohjia, jotka soveltuvat akryylimaalaukseen sellaisenaan. Lisäksi kerromme akryylimaalauspohjista, jotka vaativat pohjatyön tekemisen ennen maalaustuokion aloitusta.

Akryylimaalauspohja, joka ei edellytä pohjatyön tekemistä

Akryylimaalauspohjat, jotka eivät edellytä taiteilijalta erillisen pohjatyöntekemistä (gessottamista), ovat helppoja ja käteviä. Valmiiksi käsitellyt = heti käyttöönotettavat akryylimaalauspohjat ovat hyvä valinta aloittelevalle taidemaalarille, mutta nämä maalauspohjat soveltuvat myös loistavasti kokeneellekin taiteilijalle. Seuraavat akryylimaalauspohjat eivät vaadi erillistä pohjatyöntekemistä:

  Akryylimaalaukseen soveltuvat maalauspohjat

  HanArt POHJA -kangaspahvipohja on helppo käyttöinen ja taidemaalajien suosima akryylimaalauspohja, joka soveltuu myös maalauspohjaksi perinteisille öljyväreille sekä vesiohenteisille öljyväreille! Tämä akryylimaalauspohja soveltuu niin aloittelevalle akryylimaalaajalle, kuin kokeneellekin akryylimaalaajalle. Tässä akryylimaalauspohjassa on 3,3 mm paksuinen erikoiskäsitelty pahvipohja, joka on ohut sekä kevyt, mutta samalla myös jämäkkä. Tämä maalauspohja kulkeutuukin helposti taiteilijan mukana ja on helppo säilyttää, sillä se ei vie paljoa säilytystilaa. Lisäksi kangaspahvipohjat ovat pakattu suojamuoviin, joka estää maalauspohjan likaantumista.

  Vinkki! Taiteilija voi halutessaan muotoilla kangaspahvipohjaa myös mattoveitsen avulla. Kangaspahvipohjia on kuitenkin saatavilla useana eri kokona, joten maalauspohjan omatoiminen muotoilu ei ole välttämätöntä.

  HanArt puuvillainen Pinko-maalauspohja on perinteinen taidemaalajien suosima akryylimaalauspohja, joka soveltuu aloittelijasta konkariin. Myös tämä maalauspohja soveltuu käytettäväksi perinteisten öljyvärien ja vesiohenteisten öljyvärien kanssa. Lisäksi tämä maalauspohja soveltuu kaikille maalaustekniikoille ja se pitää hyvin muotonsa. Tämän akryylimaalauspohjan kiilapuut ovat 21 mm, jotka ovat materiaaliltaan mäntyä. Kangas on yleispohjustettu kolminkertaisesti ja on 100 % puuvillaa, jonka tiheys on 300 g/m2.

  HanArt Pinko-DeepEdge on jämäkkä ja syväreunainen akryylimaalauspohja, joka soveltuu käytettäväksi myös perinteisten öljyvärien ja vesiohenteisten öljyvärien kanssa! Tämä maalauspohja soveltuu kaikille maalaustekniikoille. Pohjassa on 38 mm syväreunainen mäntykiilakehys. Kangas on 100 % puuvillaa, joka on kolminkertaisesti yleispohjustettu. Maalauspohjan kankaan tiheys on 300 g/m2. Tämän akryylimaalauspohjan ”juttu” on sen syvät reunat. Syvät reunat mahdollistavat, että taiteilija voi maalata myös reunojen yli. Syvät reunat ovat itsessään jo koristeelliset, joten tämä maalauspohja ei vaadi kehystämistä.

  Tarvikkeet akryylimaalaukseen

  Akryylimaalauksen tuotevalikoimastamme löydät muun muassa siveltimet, akryylivärilajitelmat, maalauspohjat ja väripaletit tunnetuilta merkeiltä. Tutustu alta akryylimaalauksen tarvikkeisiin.

  Millainen akryylimaalauspohja vaatii esikäsittelyn?

  Akryylivärit soveltuvat sellaisenaan lähes mille tahansa maalauspohjille, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta:

  Rasvainen tai vahamainen maalauspohja käsitellään gessolla, jotta akryylivärit tarttuisivat maalauspohjaan.

  Maalauspinnan ollessa huokoinen tulee maalauspohja käsitellä gessolla, joka estää värien voimakkaan imeytymisen maalauspohjan läpi.

  Tavallisesti akryylimaalauspohjan pohjatyön tekeminen tuleekin aiheelliseksi kun akryyliväreillä maalataan paperille tai kankaalle. Niin kuin edellä kerroimme, on markkinoilla saatavilla akryylimaalauspohjia, jotka on valmiiksi esikäsitelty.

   Akryylimaalauspohjan esikäsittely

   Akryylimaalauspohjan esikäsittelyaine: Akryyliväreille soveltuva pohjatyö tehdään gessolla.

   Miten gessoa käytetään: Gesso on ns. yleispohjustusaine, joka sivellään pohjatyötä vaativalle maalauspohjalle erillisellä siveltimellä, telalla tai vaikka palettiveitsellä. Muista! Gessotukseen käytetyt työvälineet tulee pestä ripeästi heti gessotuksen jälkeen, jottei gesso ehdi kuivumaan välineisiin.

   Nopea ja helppo toimenpide: Gesson käyttö eli ”gessotus” on helppo ja nopeahko toimenpide. Gesso kuivuu nopeasti eikä gesson käyttö myöskään vaikuta akryylivärien kuivumisaikaan.

   Jotkut taitelijat tekevät gessotuksen aina vaikka maalauspohja ei sitä edellyttäisi. Miksi? Gessottu maalauspohja tekee maalauspohjasta lujan, joustavan, kellastumattoman sekä vedenkestoisen. Lisäksi gessottu maalauspohja tuo akryylivärit kauniisti esille.

   Mitä akryyliväreillä voi maalata?

   Akryylivärit ovat kiitollisia, sillä ne eivät juurikaan nirsoile maalauspohjan suhteen. Akryyliväreillä voidaan maalata: Puuvilla- ja pellavakankaalle, paperille, pahville, kartongille, lastulevylle, vanerille, kuitulevylle (MDF-levy). Näiden lisäksi akryylimaalauspohjaksi soveltuvat myös: kivi, betoni ja kipsi.

   Tuotteet akryylimaalaukseen